Chłodnik może być botwinkowy, ogórkowy, owocowy, litewski, rosyjski czy bułgarski. Każdy jest pyszny – zwłaszcza latem, kiedy nie chce nam się gotować i kiedy tak dużo jest świeżych owoców i warzyw. Taki chłodnik jest też idealny na piknik i drugie śniadanie do pracy. Można przygotować go w większej ilości i mieć w lodówce na cały dzień letniego leniuchowania.
Klasyczny chłodnik z botwinki czy ogórka portafi zrobić każdy. Dlatego w tym zestawieniu znajdziecie mniej oczywiste smaki. Niektóre zawierają niecodzienne składniki np. pulpę z mango czy sól wędzoną. Bez problemu kupicie je przez Internet lub w sklepach typu Kuchnie świata.
Więcej letnich przepisów znajdziesz w sekcji Lato i pikniki mojego bloga.

1. Chłodnik z mango
Słodki, ostry, pyszny i egzotyczny. Nawet jeśli jest 40 stopni i nie chce wam się nic robić, to tak prosty przepis na pewno was przekona. Nie trzeba nawet deseru!
Składniki na 4 porcje:
duża puszka pulpy z mango – u mnie Mango Pulp Kesar 850g – schłodzona w lodóce
mała czerwona cebula pokrojona w piórka (zostawić odrobinę do dekoracji)
szklanka zimnej wody z lodówki
korzeń imbiru (ok. 3 cm) – straty na tarce
skórka otarta i sok wyciśnięty z całej limonki
po 2 łyżki oliwy, sosu tabasco i sojowego
świeżo zmielony pieprz
czerwona papryka – oczyszczona i pokrojona w drobną kostkę
ogórek szklarniowy- drobno pokrojony
pęczek rzodkiewki startej na tarce
małe opakowanie borówek – umytych
szczypta soli wędzonej
Przepis na chłodnik z mango
Pulpę z mango zblendować z cebulą, wodą , imbirem, limonką i przyprawami. Przelać do miseczek i udekorować papryką, ogórkiem, rzodkiewką i borówkami. Posypać szczyptą soli wędzonej i podawać od razu lub schłodzone w lodówce.

2. Chłodnik z nasion konopii
To zdrowsza i tańsza wersja alio blanco – hiszpańskiego chłodnika z migdałów i czosnku. W mojej wersji są nasiona konopii siewnej, które są źródłem nie tylko białka, ale też kwasów tłuszczowych omega-3. Nie zaszkodzi też przyznać, że chłodnik jest po prostu pyszny.
Składniki na 4 porcje:
150 g nasion konopii łuskanych
czerstwa bułka (opcjonalnie)
ząbek czosnku przetartego przez praskę
2 łyżki oleju z pestek dyni lub oliwy
sok z limonki
2 szklanki wody
szczypta soli
koperek do dekoracji
łyżka oleju z pestek dyni do dekoracji
Przepis na chłodnik z nasion konopii
Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Udekorować koperkiem i kilkoma kroplami oleju z pestek dyni.
3. Chłodnik z melona
Jeśli zostanie nam trochę nasion konopii to jeszcze pyszniejszy jest ten chłodnik melonowy. To mój absolutny faworyt! Słodki, migdałowy, gęsty i sycący
Składniki na każdą porcje:
pół dojrzałego melona na osobę
łyżka oliwy
2 cm kawałek imbiru
2 łyżki ziaren konopii lub płatków owsianych
2 łyżki płatków migdałów podsmażonych na patelni
Przepis jest bardzo prosty – wszystkie składniki wystarczy zblendować na gładką masę.
4. Chłodnik malinowy
Jeśli maliny to wasze ulubione owoce, to waszym ulubionym chłodnikiem zostanie ten. Zaryzykujcie a nie będziecie żałować!
Składniki na 4 osoby:
ogórek
pół kilo malin
papryka żółta
pół pęczka rzodkiewek
łyżeczka octu jabłkowego
łyżka chrzanu ze słoika
pół małej czerwonej cebuli
pół pęczka koperku
pół opakowania fety
kiełki do dekoracji
50 g makaronu
sól wędzona do dekoracji
Przepis na chłodnik malinowy
Ogórka drobno pokroić a pestki z niego zmiksować z malinami, octem, chrzanem, szklanką zimnej wody, oraz połową posiekanej cebuli, papryki i rzodkiewek. Chłodnik malinowy rozlać do 4 miseczek i udekorować rzodkiewkami, cebulą, koperkiem, fetą, kiełkami i makaronem.
5. Chłodnik okroszka z kwasu chlebowego
Lubicie okroszkę? Dlaczego by nie zrobić jej samemu w domu.
Składniki na 4 osoby:
pęczek rzodkiewki – umytej i startej na tarce
ogórek zielony – obrany i pokrojony
4 ogórki kiszone – pokrojone
4 ziemniaki ugotowane w mundurkach i pokrojone
po pół pęczka koperku i natki pietruszki – drobno posiekane
2 jajka na twardo do dekoracji
litr kwasu chlebowego
3 łyżki śmietany do zupy (opcjonalnie)
sok z połowy cytryny
świeżo zmielony pieprz
Przepis na chłodnik z kwasu chlebowego typu okroszka
Dodatki warzywne rozdzielić na 4 talerze. Kwas chlebowy wymieszać z sokiem z cytryny i śmietaną (jeśli jej używasz). Zalać warzywa na talerzu, popieprzyć i udekorować jajkiem.

6. Tatator – CHŁODNIK Z OGÓRKA I ORZECHÓW
Mając do wyboru chłodnik z botwinką i ogórkiem, zawsze wybieram ogórka. Jeszcze lepszą wersją chłodnika ogórkowego jest tarator, czyli bułgarski chłodnik z orzechami. Nie można mu się oprzeć.
Składniki na tarartor:
1 duży zielony ogórek
duży jogurt naturalny
łyżka oliwy z oliwek
pół ząbka czosnku przetartego przez praskę
pół pęczka posiekanego koperku
pół pęczka posiekanego szczypiorki
do dekoracji:
pół szklanki orzechów włoskich uprażonych na patelni
kromka pumpernikla połamana na kawałki
połówka jajka na każdą porcję
Przepis na tarator – CHŁODNIK Z OGÓRKA I ORZECHÓW
Ogórki kroimy drobno, mieszamy z pozostałymi składnikami. Odstawiamy na godzinę do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Przed podaniem każdą porcję dekorujemy orzechami, kawałkami pumpernikla i jajkiem.
7. CHŁODNIK Z BOTWINKI Z WĘDZONYMI ŚLIWKAMI
Uwielbiam wędzone śliwki. Każde danie zamienią w coś specjalnego. Zobacz co mogą zrobić z chłodnikiem.
Składniki:
pęczek botwinki
pół pęczka koperku, drobno posiekanego
pęczek rzodkiewek, startych na tarce
duży ogórek – obrany i pokrojony
garść suszonych wędzonych śliwek bez pestek
świeżo zmielony pieprz
mały ząbek czosnku
litr kefiru schłodzonego w lodówce
100 ml kupnego soku z kiszonych buraków lub zakwasu na barszcz schłodzonego w lodówce
kilka orzechów włoskich do dekoracji
Przepis na chłodnik z botwinki z wędzonymi śliwkami
Jajka ugotować na twardo. Małe buraczki z botwinki pokroić na plasterki i odłożyć do dekoracji. Botwinkę drobno pokroić. W garnku wymieszać botwinkę, koperek, rzodkiewki i ogórka. Kilka śliwek odłożyć do dekoracji, a resztę pokroić i dodać do warzyw. Pieprz i czosnek dodać do butelki jogurtu i wymieszać. Zalać warzywa jogurtem, dodać sok z buraków i wymieszać. Podawać udekorowane małymi buraczkami z botwinki, śliwkami i orzechami.
8. Chłodnik z truskawek
Jeśli smakował Wam malinowy i dorwiecie jeszcze truskawki, to spróbujcie koniecznie.
Składniki na 4 porcje:
kilo truskawek
dojrzałe awokado – obrane
mały ząbek czosnku (opcjonalnie) przetarty przez praskę
dwie łyżeczki octu jabłkowego lub octu balsamicznego
sok wyciśnięty z limonki
świeżo mielony pieprz
ogórek – obrany i z wyciętymi pestkami (nie wyrzucamy ich)
pęczek rzodkiewek startych na tarce
pęczek kolendry do dekoracji – posiekany
pół opakowania sera feta do dekoracji – pokrojonej na kawałki
garstka groszku ptysiowego do dekoracji
oliwa do dekoracji
Przepis na chłodnik z truskawek
Truskawki zmiksować z awokado, octem, sokiem z limonki, pieprzem, czosnkiem (jeśli go używasz) i pestkami z ogórka. Przed podaniem schłodzić. Na talerz wylać chłodnik i udekorować pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem, rzodkiewką, truskawkami pokrojonymi w plasterki, posiekaną drobno kolendrą i fetą. Na koniec kilka kropli oliwy i odrobina groszku ptysiowego.
Wpis powstał we współpracy z Kuchnie Świata.