O tej porze roku nie ma nic lepszego niż letni obiad w ogrodzie czy na balkonie.
Ważne, żeby przepisy na letnie obiady były szybkie do zrobienia, proste i pyszne. Kiedy mamy gości nie wystarczy jednak byle co, nawet jeśli nie chce nam się gotować w upał. Potrzebne jest coś efektownego, oryginalnego i z nietypowym wykorzystaniem sezonowych letnich składników.
Każde z tych dań można zrobić wcześniej i tylko złożyć, kiedy przyjdą goście.
Sałatka z morelami, mozzarellą i szynką
Składniki na 3 porcje:
6 moreli
2 łyżki masła do smażenia
opakowanie mini mozzarelli
6 plastrów dobrej szynki
opakowanie roszponki lub innej sałaty
garść pomidorków koktajlowych – przekrojonych na połówki i posolonych
listki bazylii do dekoracji
Przepis na sałatkę z morelami, mozzarellą i szynką
Morele przekrawamy na pół, żeby wyjąć z nich pestki. Na patelni rozgrzewamy masło. Układamy na niej morele przekrojoną stroną do dołu.
Kiedy się usmażą, zdejmujemy je z patelni, posypujemy solą i pieprzem, a poten wykładamy po kulce mozzarelli w miejsce pestki.
Roszponkę wykładamy na talerze, następnie dodajemy porwane na kawałki plastry szynki, usmażone morele i pomidorki w połówkach.
Sałatkę polewamy roztopionym masłem, które zostało po smażeniu moreli.
Poke bowl z łososiem w teriyaki i awokado
Składniki dla 3 osób:
100 g ryżu jaśminowego lub basmati
garść mini pomidorków np. koktajlowych – przekrojonych na połówki
garść glonów wakame
pęczek szczypiorku – drobno pokrojony
ogórek szklarniowy – obrany
awokado
Łosoś w sosie teriyaki
100 g surowego lub wędzonego łososia
10 ml octu np. ryżowego lub jabłkowego
40 ml sosu teriyaki
sok z całej limonki
łyżka srirachy lub innej pasty chili
Sos
100 ml octu ryżowego lub jabłkowego
50 ml sosu sojowego
łyżka srirachy lub innej pasty chili
2 łyżki cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
Przepis na poke bowl z łososiem w teriyaki i awokado
Gotuj ryż ze szczyptą soli w proporcji 2:1 (woda / ryż) przez 10 minut od zagotowania. Następnie nie odrywając pokrywki z garnka z ryżem, pozostaw na 15 minut.
Zdejmij skórę z łososia i pokrój go na kawałki. Przełóż do miseczki. Dodaj sos teriyaki, ocet, chili i sok z limonki. Zostaw na 15 minut.
Glony wakame zalej ciepłą wodą. Zostaw na 15 minut i odcedź potem wodę.
Zmieszaj składniki sosu w małym garnku lub rondelku i gotuj przez chwilę na średnim ogniu aż lekko zgęstnieje.
Na miseczki wyłóż ugotowany ciepły ryż. Do każdej porcji dodaj ⅓ pomidorków, wakame, ogórka i awokado pokrojonego na kawałki, oraz łososia. Posyp szczypiorkiem i polej sosem.
Ziemniaki z kalafiorem i fasolką szparagową
Składniki dla 3 osób:
kilo ziemniaków ugotowanych w mundurkach
kilo fasolki szparagowej – oczyszczonej i ugotowanej
główka kalafiora – podzielonego na różyczki i ugotowanego
mała czerwona cebula – drobno pokrojona
3 łyżki masła
3 łyżki bułki tartej
Przepis na ziemniaki z kalafiorem i fasolką szparagową
Na maśle podsmażyć bułkę tartą. Warzywa ugotować w osolonej wodzie.. Ziemniaki obrać i pokroić na ósemki. Na talerze wyłożyć warzywa w równych częściach. Posypać cebulą i zrumienioną bułką tartą.
Galaretka malinowa jak zupa owocowa
Składniki dla 2 osób:
opakowanie galaretki malinowej
garść makaronu typu wstążki
garść malin
bita śmietana w sprayu do dekoracji
Przepis na galaretkę malinową jak zupa owocowa
Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wystudzić. Makaron ugotować al dente. Na talerz wyłożyć makaron, maliny i zalać galaretką. Wstawić do lodówki, żeby zastygła. Podawać z bitą śmietaną.