Letnie obiady – szybkie, efektowne i pyszne

Letnie obiady – szybkie, efektowne i pyszne

O tej porze roku nie ma nic lepszego niż letni obiad w ogrodzie czy na balkonie.
Ważne, żeby przepisy na letnie obiady były szybkie do zrobienia, proste i pyszne. Kiedy mamy gości nie wystarczy jednak byle co, nawet jeśli nie chce nam się gotować w upał. Potrzebne jest coś efektownego, oryginalnego i z nietypowym wykorzystaniem sezonowych letnich składników.
Każde z tych dań można zrobić wcześniej i tylko złożyć, kiedy przyjdą goście.

Sałatka z morelami, mozzarellą i szynką

Sałatka z morelami, mozzarellą i szynką

Składniki na 3 porcje:

6 moreli
2 łyżki masła do smażenia
opakowanie mini mozzarelli
6 plastrów dobrej szynki
opakowanie roszponki lub innej sałaty
garść pomidorków koktajlowych – przekrojonych na połówki i posolonych
listki bazylii do dekoracji


Przepis na sałatkę z morelami, mozzarellą i szynką

Morele przekrawamy na pół, żeby wyjąć z nich pestki. Na patelni rozgrzewamy masło. Układamy na niej morele przekrojoną stroną do dołu.
Kiedy się usmażą, zdejmujemy je z patelni, posypujemy solą i pieprzem, a poten wykładamy po kulce mozzarelli w miejsce pestki.
Roszponkę wykładamy na talerze, następnie dodajemy porwane na kawałki plastry szynki, usmażone morele i pomidorki w połówkach.
Sałatkę polewamy roztopionym masłem, które zostało po smażeniu moreli.

Poke bowl z łososiem w teriyaki i awokado

Poke bowl z łososiem w teriyaki i awokado

Składniki dla 3 osób:

100 g ryżu jaśminowego lub basmati
garść mini pomidorków np. koktajlowych – przekrojonych na połówki
garść glonów wakame
pęczek szczypiorku – drobno pokrojony
ogórek szklarniowy – obrany
awokado

Łosoś w sosie teriyaki
100 g surowego lub wędzonego łososia
10 ml octu np. ryżowego lub jabłkowego
40 ml sosu teriyaki
sok z całej limonki
łyżka srirachy lub innej pasty chili

Sos
100 ml octu ryżowego lub jabłkowego
50 ml sosu sojowego
łyżka srirachy lub innej pasty chili
2 łyżki cukru
łyżka mąki ziemniaczanej

Przepis na poke bowl z łososiem w teriyaki i awokado

Gotuj ryż ze szczyptą soli w proporcji 2:1 (woda / ryż) przez 10 minut od zagotowania. Następnie nie odrywając pokrywki z garnka z ryżem, pozostaw na 15 minut.

Zdejmij skórę z łososia i pokrój go na kawałki. Przełóż do miseczki. Dodaj sos teriyaki, ocet, chili i sok z limonki. Zostaw na 15 minut.

Glony wakame zalej ciepłą wodą. Zostaw na 15 minut i odcedź potem wodę.

Zmieszaj składniki sosu w małym garnku lub rondelku i gotuj przez chwilę na średnim ogniu aż lekko zgęstnieje.

Na miseczki wyłóż ugotowany ciepły ryż. Do każdej porcji dodaj ⅓ pomidorków, wakame, ogórka i awokado pokrojonego na kawałki, oraz łososia. Posyp szczypiorkiem i polej sosem.

Ziemniaki z kalafiorem i fasolką szparagową

Ziemniaki z kalafiorem i fasolką szparagową

Składniki dla 3 osób:

kilo ziemniaków ugotowanych w mundurkach
kilo fasolki szparagowej – oczyszczonej i ugotowanej
główka kalafiora – podzielonego na różyczki i ugotowanego
mała czerwona cebula – drobno pokrojona
3 łyżki masła
3 łyżki bułki tartej

Przepis na ziemniaki z kalafiorem i fasolką szparagową

Na maśle podsmażyć bułkę tartą. Warzywa ugotować w osolonej wodzie.. Ziemniaki obrać i pokroić na ósemki. Na talerze wyłożyć warzywa w równych częściach. Posypać cebulą i zrumienioną bułką tartą.

Galaretka malinowa jak zupa owocowa

Galaretka malinowa jak zupa owocowa

Składniki dla 2 osób:

opakowanie galaretki malinowej
garść makaronu typu wstążki
garść malin

bita śmietana w sprayu do dekoracji

Przepis na galaretkę malinową jak zupa owocowa

Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wystudzić. Makaron ugotować al dente. Na talerz wyłożyć makaron, maliny i zalać galaretką. Wstawić do lodówki, żeby zastygła. Podawać z bitą śmietaną.


Related Posts

Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem

Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem

Jakiś czas temu dostałam opakowanie greckich sucharków. Są twarde jak podeszwa, ale namoczone i podawane z pomidorami są przepyszne. Wtedy postanowiłam, że zrobię z nich panzanellę, kiedy tylko zacznie się sezon pomidory malinowe. Oczywiście zwykłe sucharki lub grzanki też dadzą radę, bo szkoda sobie odmawiać tej pysznej mieszanki. Panzanella to taka włoska sałatka […]

Misja Lato – jak jeść bardziej sezonowo latem

Misja Lato – jak jeść bardziej sezonowo latem

Jedną z pozytywnych rzeczy, które zmieniły się w moim życiu, kiedy założyłam tego bloga jest to, że jem bardziej sezonowo. Po prostu planuję to sobie z góry. Kiedy zaczyna się dana pora roku, robię sobie listę rzeczy do zjedzenia. Takich, które mogłyby być ilustracją słownikowego terminu lato. Przecież lato to właśnie borówki, fasolka […]