Letnie obiady – szybkie, efektowne i pyszne

Letnie obiady – szybkie, efektowne i pyszne

O tej porze roku nie ma nic lepszego niż letni obiad w ogrodzie czy na balkonie.
Ważne, żeby przepisy na letnie obiady były szybkie do zrobienia, proste i pyszne. Kiedy mamy gości nie wystarczy jednak byle co, nawet jeśli nie chce nam się gotować w upał. Potrzebne jest coś efektownego, oryginalnego i z nietypowym wykorzystaniem sezonowych letnich składników.
Każde z tych dań można zrobić wcześniej i tylko złożyć, kiedy przyjdą goście.

Sałatka z morelami, mozzarellą i szynką

Sałatka z morelami, mozzarellą i szynką

Składniki na 3 porcje:

6 moreli
2 łyżki masła do smażenia
opakowanie mini mozzarelli
6 plastrów dobrej szynki
opakowanie roszponki lub innej sałaty
garść pomidorków koktajlowych – przekrojonych na połówki i posolonych
listki bazylii do dekoracji


Przepis na sałatkę z morelami, mozzarellą i szynką

Morele przekrawamy na pół, żeby wyjąć z nich pestki. Na patelni rozgrzewamy masło. Układamy na niej morele przekrojoną stroną do dołu.
Kiedy się usmażą, zdejmujemy je z patelni, posypujemy solą i pieprzem, a poten wykładamy po kulce mozzarelli w miejsce pestki.
Roszponkę wykładamy na talerze, następnie dodajemy porwane na kawałki plastry szynki, usmażone morele i pomidorki w połówkach.
Sałatkę polewamy roztopionym masłem, które zostało po smażeniu moreli.

Poke bowl z łososiem w teriyaki i awokado

Poke bowl z łososiem w teriyaki i awokado

Składniki dla 3 osób:

100 g ryżu jaśminowego lub basmati
garść mini pomidorków np. koktajlowych – przekrojonych na połówki
garść glonów wakame
pęczek szczypiorku – drobno pokrojony
ogórek szklarniowy – obrany
awokado

Łosoś w sosie teriyaki
100 g surowego lub wędzonego łososia
10 ml octu np. ryżowego lub jabłkowego
40 ml sosu teriyaki
sok z całej limonki
łyżka srirachy lub innej pasty chili

Sos
100 ml octu ryżowego lub jabłkowego
50 ml sosu sojowego
łyżka srirachy lub innej pasty chili
2 łyżki cukru
łyżka mąki ziemniaczanej

Przepis na poke bowl z łososiem w teriyaki i awokado

Gotuj ryż ze szczyptą soli w proporcji 2:1 (woda / ryż) przez 10 minut od zagotowania. Następnie nie odrywając pokrywki z garnka z ryżem, pozostaw na 15 minut.

Zdejmij skórę z łososia i pokrój go na kawałki. Przełóż do miseczki. Dodaj sos teriyaki, ocet, chili i sok z limonki. Zostaw na 15 minut.

Glony wakame zalej ciepłą wodą. Zostaw na 15 minut i odcedź potem wodę.

Zmieszaj składniki sosu w małym garnku lub rondelku i gotuj przez chwilę na średnim ogniu aż lekko zgęstnieje.

Na miseczki wyłóż ugotowany ciepły ryż. Do każdej porcji dodaj ⅓ pomidorków, wakame, ogórka i awokado pokrojonego na kawałki, oraz łososia. Posyp szczypiorkiem i polej sosem.

Ziemniaki z kalafiorem i fasolką szparagową

Ziemniaki z kalafiorem i fasolką szparagową

Składniki dla 3 osób:

kilo ziemniaków ugotowanych w mundurkach
kilo fasolki szparagowej – oczyszczonej i ugotowanej
główka kalafiora – podzielonego na różyczki i ugotowanego
mała czerwona cebula – drobno pokrojona
3 łyżki masła
3 łyżki bułki tartej

Przepis na ziemniaki z kalafiorem i fasolką szparagową

Na maśle podsmażyć bułkę tartą. Warzywa ugotować w osolonej wodzie.. Ziemniaki obrać i pokroić na ósemki. Na talerze wyłożyć warzywa w równych częściach. Posypać cebulą i zrumienioną bułką tartą.

Galaretka malinowa jak zupa owocowa

Galaretka malinowa jak zupa owocowa

Składniki dla 2 osób:

opakowanie galaretki malinowej
garść makaronu typu wstążki
garść malin

bita śmietana w sprayu do dekoracji

Przepis na galaretkę malinową jak zupa owocowa

Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wystudzić. Makaron ugotować al dente. Na talerz wyłożyć makaron, maliny i zalać galaretką. Wstawić do lodówki, żeby zastygła. Podawać z bitą śmietaną.


Related Posts

Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem

Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem

Jakiś czas temu dostałam opakowanie greckich sucharków. Są twarde jak podeszwa, ale namoczone i podawane z pomidorami są przepyszne. Wtedy postanowiłam, że zrobię z nich panzanellę, kiedy tylko zacznie się sezon pomidory malinowe. Oczywiście zwykłe sucharki lub grzanki też dadzą radę, bo szkoda sobie odmawiać tej pysznej mieszanki. Panzanella to taka włoska sałatka pomidorowa, tylko z chlebem, który namacza […]

Misja Lato – jak jeść bardziej sezonowo latem

Misja Lato – jak jeść bardziej sezonowo latem

Jedną z pozytywnych rzeczy, które zmieniły się w moim życiu, kiedy założyłam tego bloga jest to, że jem bardziej sezonowo. Po prostu planuję to sobie z góry. Kiedy zaczyna się dana pora roku, robię sobie listę rzeczy do zjedzenia. Takich, które mogłyby być ilustracją słownikowego terminu lato. Przecież lato to właśnie borówki, fasolka […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *