Bardzo lubię angielskie shortbready i lawendowe ciastka maślane – klasyczne przepisy z mojewypieki.com.
Mam jednak takie dni, kiedy nie mogę się zdecydować, które z nich upiec. Tak powstał przepis na lawendowe shortbready.
Do pieczenia użyłam domowego cukru lawendowego, który zrobiłam mieszając cukier i suszoną lawendę w proporcji 10:1 i czekając tydzień.
Składniki:
250 g masła
100 g cukru pudru i 40 g cukru lawendowego albo 140 g cukru pudru i czubata łyżka suszonej lawendy
200 g mąki pszennej
100 g mąki ryżowej
Jak przygotować lawendowe shortbready?
Wszystkie składniki zmiksować do otrzymania kuli ciasta albo zagnieść ręcznie.
Jeśli nie przeszkadzają Ci “farfocle” z lawendy wystarczy dodać łyżkę suszonej, którą można kupić w internecie lub w sklepie Tiger. Jeśli nie lubisz dużych kawałków suszonej lawendy można zrobić cukier lawendowy i przesiać go przez sitko.
Pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.