Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie – recenzja

Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie – recenzja

Kiedy jemy coś na co dzień trudno jest mieć dystans i napisać coś sensownego nie zapominając o oczywistych i zbyt zwykłych smakach. Może dlatego najlepsza ostatnio książka kulinarna o kuchni polskiej była wydana przez Quadrille Publishing, skierowana dla czytelnika zagranicznego i napisana przez autorkę, która od dziecka nie mieszka już w Polsce.

 

Kuchnia polska dla emigrantów i cudzoziemców

Jednak ten dystans, wzmacniany przez nostalgiczne zdjęcia z kojarzącymi się z PRL gadżetami typu makatki i noże z drewnianą rączką, ma swój ogromny urok. Także teraz, kiedy książkę przetłumaczono na polski i wydano w oficynie Egmont. Tytuł jest nieco inny. Zamiast “New Polish Cooking” mamy “Naszą kuchnię w nowej odsłonie”. Książka oryginalnie miała przybliżyć tradycję kulinarną, historię i mieszkańców Polski oraz pokazać jak można zastąpić składniki nieosiągalne na zachodzie typu twaróg (patrz leniwe z ricottą).

W polskim wydaniu to niepotrzebne, ale my możemy za to skorzystać z fajnych patentów na modyfikacje tradycyjnych dań. Bardzo smakowicie wyglądają racuchy ze śliwkami, pieczona makrela z wiśniami, jarzyny po cygańsku w słodko-pikantnym sosie, sałatka z łososiem i okruszkami piernika, śledzie z cynamonem, liście pokrzywy w cieście piwnym, czy karpatka kardamonowa. Nie są to może najbardziej ortodoksyjne polskie przepisy, ale taki dobór też nie razi, jest zgodny z naszymi smakami, składnikami i ich sezonowością.

Możemy przypomnieć sobie klasyki, których być może nie gotujemy zbyt często jak omlet z owocami, pascha, kasza manna z malinami, domowy chleb, barszcz ukraiński, młoda kapusta, leniwe czy ruskie.

 

Kuchnia polska dla Polaków

Możemy też dowartościować się pięknem narracji, które podkreśla staropolską gościnność i trzymanie się tradycji – od uczty u Popiela do dnia dzisiejszego. To bardzo piękna wizja z sarmackimi wpływami z egzotycznego wschodu, PRLem jako czasem uprawiania ekologicznych warzyw i wspólnego dzielenia się nimi czy biesiadowania, kuchnią kształtowaną przez katolickie okresy postu i świątecznego ucztowania. Kuchnia polska widziana oczami  Zuzy Zak jest silnie regionalna, leśna – z dziczyzną i jagodami, sezonowa z wiosenną botwinką i jesiennymi grzybkami, kosmopolityczna w jej przenikaniu się różnych wpływów z wielu okresów historii. Przepisom towarzyszą piękne obrazy – wspomnienie wkładania kaszy pod kołdrę, żeby doszła, staropolskie cytaty literackie i nostalgiczne czarno-białe rodzinne zdjęcia autorki. Piękna podróż. A że powstała z tęsknoty za krajem dzieciństwa i że takiego kraju już nie ma? Trudno! I tak jest pysznie.

Polska. Nasza kuchnia Zuza Zak

[nokaut-offers-box url=’p:/literatura-obcojezyczna/polska-9781849497268.html’ classes=”big”]
Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie

Autorka: Zuza Zak

Wydawnictwo:     Egmont Polska Sp. z o.o.

Data premiery:     2017

Ilość stron:     256

Okładka: twarda


Related Posts

„Polak NieNażarty” – recenzja

„Polak NieNażarty” – recenzja

Kuchnia to kawał kultury. Nikt nie wie tego lepiej niż Gosia Molska, autorka książki “Polak NieNażarty”, która zjadła sobie zęby i zjeździła całą Polskę, współtworząc telewizyjne programy kulinarne. Bardzo zaskoczyła mnie ta lektura, bo okładka jest niepozorna. Spodziewałam się kolejnej książki o polskich smakach, które wszyscy pamiętamy z dzieciństwa typu schabowy i ziemniaki z ogniska. […]

Trufla. Same dobre rzeczy – Patrycja Dolecka – recenzja

Trufla. Same dobre rzeczy – Patrycja Dolecka – recenzja

Patrycja Dolecka zadedykowała swoją książkę dziadkom, bo to właśnie babcia uczyła ją gotować, kiedy była dzieckiem. Dziś Trufla to jeden z najstarszych blogów kulinarnych w Polsce i nowa gorąca premiera książkowa. W “Samych dobrych rzeczach” wraca do smaków dzieciństwa. Na nowo staje się wnusią w kuchni dziadków, która przejmuje takie wartości jak niemarnowanie żywności, ekonomiczność i umiejętność zrobienia […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *