Taki hummus orzechowy to przepyszna klasyka. Jeśli jesteście fanami masła orzechowego, to będziecie zachwyceni. Idealna pasta na letni piknik. Wystarczy trochę warzyw pokrojonych w słupki i mamy gotowe śniadanie czy przekąskę.
Składniki:
400 g ugotowanej i odsączonej ciecierzycy (lub 1 puszka)
4 czubate łyżki masła orzechowego
2 ząbki czosnku przetartego przez praskę
3 łyżki oliwy lub oleju
sok i skórka starta z połowy cytryny
po pół łyżeczki mielonego kuminu, słodkiej i ostrej papryki
szczypta soli
słodka papryka i sumak do posypania
Jak przygotować hummus z masłem orzechowym?
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Posypać przyprawami dla dekoracji i skropić oliwą. Można je też posypać orzeszkami, ale wtedy popsujemy biesiadnikom niespodziankę i zabawę w zgadywanie, co jest w środku.
Podawać z warzywami pokrojonymi w słupki, albo jako pastę do chleba.
Świetny przepis na zdrową przekąskę 🙂 No i te masło orzechowe! 🙂