Wszystko, co warto wiedzieć przed zakupem gofrownicy przemysłowej

Wszystko, co warto wiedzieć przed zakupem gofrownicy przemysłowej

Gofrownice przemysłowe znacznie różnią się od tych, których używa się wyłącznie w domu. Profesjonalne urządzenia do przygotowywania gofrów umożliwiają uzyskanie pysznego, chrupiącego ciasta dla większej liczby osób. Czy planujesz zakup gofrownicy przemysłowej? Koniecznie sprawdź nasze porady, zawarte w tym artykule! To pozwoli ci nabyć możliwie najlepszą gofrownicę do lokalu gastronomicznego.

Cechy najlepszych gofrownic przemysłowych

Wybór gofrownicy do lodziarni czy kawiarni nie jest prostym zadaniem. Należy wziąć pod uwagę parę istotnych cech tego urządzenia, a następnie dopasować je do zapotrzebowania w swoim lokalu gastronomicznym. Czym wyróżniają się najlepsze gofrownice przemysłowe, które są dostępne na polskim rynku?

Przede wszystkim zwróć uwagę na rozmiar tego sprzętu. Niektóre z nich potrafią być wyjątkowo duże, a nie każdy lokal ma zapotrzebowanie na akurat taką gofrownicę. Zastanów się, ile gofrów powinna ona przygotowywać jednocześnie, aby ci się to najbardziej opłacało. Jeżeli jest to duża liczba, wybierz gofrownicę, która wyróżnia się dużą mocą. Obecnie moc tych urządzeń do lokali gastronomicznych oscyluje między 1400 W a 2000 W.

Bardzo istotny jest również materiał, który wykorzystano do produkcji danej gofrownicy przemysłowej. Sprzęty do gastronomii zwykle poddaje się bardzo dużej eksploatacji, dlatego muszą być solidne i wytrzymałe. Istnieje również spore ryzyko różnych uszkodzeń mechanicznych. Praca w gastronomii często odbywa się szybko, ponieważ liczy się czas podania różnych dań.

Najlepiej w przypadku lokali gastronomicznych sprawdzają się sprzęty wykonane ze stali nierdzewnej. Twoja gofrownica do kawiarni również powinna być z niej zrobiona. Tylko stal nierdzewna zapewnia ci dużą odporność na zarysowania, odporność na wysokie temperatury czy łatwość czyszczenia.

gofry

Dodatkowe, ale ważne parametry gofrownic do lokali gastronomicznych

Wybierając gofrownicę do lokalu gastronomicznego, zwróć uwagę, z jakiego materiału wykonano jej płytki. Najlepsze tego typu urządzenia wyróżniają się żeliwnymi płytkami. Co istotne, żeliwo równomiernie się nagrzewa, a następnie utrzymuje wysoką temperaturę przez długi czas. W dodatku jest bardzo wytrzymałe i bardzo odporne na uszkodzenia mechaniczne.

Aby ciasto nie przywierało do płytek, zazwyczaj pokrywa się je specjalną, antyprzywierającą powłoką. Najchętniej wykorzystuje się do tego teflon albo stosuje się powłokę ceramiczną. Oba rozwiązania są bardzo korzystne.

Osobne miejsce na kabel

Najlepsze gofrownice przemysłowe wyróżniają się także osobnym miejscem na kabel. Taki schowek ułatwi ci wyjęcie tego urządzenia, a następnie podłączenie go do prądu. To także świetne zabezpieczenie kabla przed uszkodzeniami mechanicznymi. W ten sposób zyskasz również więcej miejsca w kuchni podczas nieużywania gofrownicy.

Antypoślizgowe nóżki

Ważne jest również to, aby twoja gofrownica do lokalu gastronomicznego miała antypoślizgowe nóżki. Dają one duży komfort podczas jej użytkowania, a także zapewniają bezpieczeństwo. Dzięki antypoślizgowym nóżkom gofrownica nie przesunie się i nie upadnie na podłogę. W ten sposób łatwo unikniesz oparzenia czy zniszczenia tego urządzenia.

Gofrownica przemysłowa to urządzenie, które znacznie ułatwia pracę w kuchni, pozwalając kucharzom na przygotowanie dużej liczby smacznych gofrów w krótkim czasie. Wybierając to urządzenie do swojego lokalu gastronomicznego, posłuchaj naszych cennych porad. W ten sposób łatwo nabędziesz funkcjonalne urządzenie do swojej kawiarni czy lodziarni. Powodzenia!

Materiał partnera #współpraca



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *