Najbardziej lubię ciasta warzywne typu piernik marchewkowy czy sernik dyniowy. Jeśli dobrze zmiksujemy składniki i przyprawimy nasze ciasto cynamonowe, to taki zdrowy dodatek jest niewyczuwalny w smaku dla kogoś, kto nie jest fanem warzyw, a ja mam alibi, żeby jeść słodycze, których nie powinnam jeść. Dzięki cukinii mamy fajną konsystencję i możemy dodać mniej mąki.
Fajnym pomysłem jest dodanie całej gruszki, jako motywacji, żeby zjeść więcej ciasta. Przecież każdy będzie chciał zjeść ozdobę ze środka ciasta. Ciasto z całą gruszką piekłam w tym roku na Trzech Króli. Taka wariacja na temat francuskich ciast z ukrytą fasolką czy figurką. Tutaj gruszka wcale nie jest ukryta, ale i tak przynosi szczęście.
Ciasto podajemy razem z herbatą, bo jest lekko zapychające.
Składniki na standardową keksówkę:
3 jajka
¾ szklanki cukru
szklanka oleju
2 szklanki cukinii (startej ze skórką na średniej tarce lub blenderem)
szczypta soli
łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki kawy zbożowej
3 płąskie łyżki cynamonu
łyżka kardamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
3 szklanki mąki
100 g posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
2 obrane gruszki skropione odrobiną soku z cytryny, żeby nie ciemniały
Jak przygotować ciasto cynamonowe z cukinią i gruszką?
Jedną gruszkę kroimy na małe kawałki a drugą zostawiamy w całości z ogonkiem, ale od spodu wykrajamy jej gniazdo nasienne. Wszystkie składniki oprócz gruszek i orzechów miksujemy na gładką masę. Do posmarowanej masłem foremki wlewamy ciasto i układamy na nim kawałki tej gruszki, która była pokrojona. W środek wkładamy pionowo całą gruszkę i pieczemy 40 minut w 180 stopniach (średnia półka, góra-dół). Gruszka może się lekko przechylić, nie przejmujemy się i tak będzie pyszna.