Piernik marchewkowy

Piernik marchewkowy

Lubię desery, które są kombinacją 2 różnych dań, które robię zwykle, kiedy nie mogę się zdecydować na co mam ochotę. W lecie robię zwykle lawendowe shortbready (tu przepis), które są kombinacją ciasteczek lawendowych i shortbreadów. Zima natomiast to czas piernika marchewkowego, czyli połączenia piernika – najpyszniejszego świątecznego deseru i ciasta marchewkowego.

Smakuje mocno piernikowo i korzennie, ale jest zdrowsze, bo większość ciasta to marchewka, ananas, orzechy, a cukier jest częściowo zastąpiony miodem.
Składniki:
2 jajka
pół szklanki cukru
4 łyżki miodu
3/4 szklanki oleju
2 szklanki mąki
po 1 łyżeczce cynamonu, przyprawy do piernika i proszku do pieczenia
po pół łyżeczki zmielonych goździków, sody oczyszczonej i pieprzu
szczypta soli
2,5 szklanki marchewki startej na tarce o grubych oczkach albo przy pomocy końcówki do rozdrabniania, podzielone na 2 części (połowa będzie miksowana z ciastem, a połowa będzie w większych kawałkach)
puszka ananasa, odsączona – podzielone na 2 części
szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
garść bakalii

ciasto marchewkowe

 

Jak upiec piernik marchewkowy?
Jajka ucieramy z cukrem. Ja używam miksera z końcówką do ubijania. Uwielbiam ten mikser, ale używam go codziennie od dawna i kilka razy już mi upadł (ach to dodawanie wina do potraw), więc niedługo będę musiała zamienić go na nowszy model.

Kiedy jajka się ubiją, dodajemy mokre składniki, czyli olej i miód, a kiedy się połączą połowę marchewki i połowę ananasa, którego odsączamy i kroimy na małe kawałki. Blenderem miksujemy całość na gładką masę.

W misce mieszamy suche składniki, czyli mąkę z przyprawami, sodą i proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy mokre ze stopniowo dodawanymi suchymi. Na koniec dodajemy orzechy i bakalie, oraz pozostałą marchewkę i ananasa pokrojonego na kawałki. Dokładnie mieszamy
Pieczemy 50 minut w 180 stopniach (góra i dół bez termoobiegu) i odstawiamy do ostudzenia, aby się nie kruszył.

ciasto marchewkowe


Related Posts

Piernik marokański z ras el hanout

Piernik marokański z ras el hanout

Najlepsze ciasto jakie ostatnio jadłam to rodzaj piernika z marokańską mieszanką przypraw ras el hanout. To coś pomiędzy przyprawą do piernika a curry. Zostawia na języku lekko pikantny posmak, ale kojarzy mi się właśnie z piernikiem. Kupiłam tę przyprawę po przeczytaniu “Pysznie dla rodziny i przyjaciół”, bo jest bardzo popularna we współczesnej kuchni francuskiej, którą Joanna Drzazga poleca na rodzinne spotkania. […]

Piernik mocno orzechowy

Piernik mocno orzechowy

Piernik to moje ulubione ciasto. Uwielbiam zapach przypraw, gdy się piecze i lubię smarować go serkiem jak chleb, kiedy po kilku dniach robi się bardziej suchy. Jem go przez cały rok, ale szczególnie smakuje w okresie świątecznym. Moja ulubiona polewa to serek mascarpone z cytryną, taki jak na cieście marchewkowym. Ponieważ mam sporo orzechów włoskich z działki, to najczęściej one […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *