Moją ulubioną sałatką jest Cobb. Jest pyszna, ale żeby ją zrobić trzeba mieć na zbyciu kotlet z kurczaka, najlepiej taki, który został z obiadu, bo inaczej zrobienie tej sałatki staje się zbyt pracochłonne. U mnie w domu jest większa szansa. że po obiedzie zostanie ziemniak, niż kotlet. Dlatego dziś wersja bezmięsna tej sałatki oparta na ziemniaku, który został z obiadu
Składniki:
sos winegret z ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki musztrdy i ze świeżo mielonego pieprzu
garść sałaty lub młodego szpinaku
jajko na twardo – pokrojone w ósemki
awokado pokrojone w kostkę i skropione łyżka soku z cytryny, żeby nie ściemniało
ser pleśniowy bleu – kilka plasterków (może być też zwykły ser żółty starty na tarce)
duży dojrzały pomidor pokrojony w kostkę (mogą być 2 małe)
ziemniak ugotowany w mundurku
pół małej czerwonej cebuli
łyżka kaparów ze słoika (odsaczonych)
Jak przygotować wegetariańską sałatkę Cobb?
Ukręć sos winegret. Na dużym półmisku ułóż sałatę i na niej rzędami wszystkie składniki w takiej kolejności jak w przepisie, czyli jajko, awokado, plasterki sera, pomidor, ziemniaki. Ziemniaki posyp cebulą i kaparami. Polej całą sałatkę sosem.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!