Jeśli znudzą Ci się sałatki warstwowe możesz zamienić je w sałatki tęczowe – wystarczy okładać składniki w kolorowe pasy na talerzu, zamiast układać je warstwami – jedna na drugiej. Ważne, żeby składniki były różnokolorowe, wtedy aż chce się jeść i czekać aż wiosna wreszcie przyjdzie. Czerwone pomidory, żółta kukurydza i zielone warzywa pięknie się komponują. Do tej sałatki można użyć ogórka lub awokado w charakterze zielonego składnika. O tej porze roku ogórki są tak drogie, że często bardziej się opłaca kupić awokado, które ma też więcej składników odżywczych. Ceny warzyw można sprawdzić korzystając np, z gazetki Twojego ulubionego sklepu. Podobnie zimowe pomidory jest czasem lepiej zastąpić pomidorkami koktajlowymi, bo mają więcej smaku.
Składniki:
garść umytej sałaty lub roszponki
duży dojrzały pomidor lub pomidorki koktajlowe
pół małej czerwonej cebuli drobno pokrojonej
pół puszki kukurydzy
pół usmażonej piersi z kurczaka pokrojonej w cienkie plasterki
pół ogórka szklarniowego obranego i pokrojonego w plasterki lub awokado
czerwona papryka oczyszczona i pokrojona na kawałki
4 rzodkiewki pokrojone na plasterki
sól, pieprz
Jak przygotować tęczową sałatkę z kurczakiem?
Na talerzu kładziemy sałatę. Następnie pas pomidorów, które posypujemy paskiem osolonej cebuli. Następną warstwą jest kukurydza, a potem plasterki piersi z kurczaka. Potem idzie posolony ogórek i papryka. Na koniec rzodkiewka. Będzie pysznie!
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!