Dieta bezglutenowa – jak zacząć wprowadzać nowe nawyki?

Dieta bezglutenowa – jak zacząć wprowadzać nowe nawyki?

Na celiakię cierpi ponad 1% Polaków, a jak wskazują poznane do tej pory statystyki – liczba postawionych diagnoz, a tym samym liczba chorych z każdym kolejnym rokiem jest coraz wyższa. Jest to zasługa rosnącej świadomości społeczeństwa na temat badań w kierunku alergii pokarmowych oraz reakcji producentów na potrzeby konsumentów. Na sklepowych półkach piętrzy się stos produktów przeznaczonych dla alergików, ułatwiając tym samym przyrządzanie ich ulubionych posiłków.
Wydawać by się mogło, że najtrudniejsze zrobiły za nas popularne firmy… ale czy na pewno? Jak zmienić swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe, gdy usłyszeliśmy nową diagnozę? Czy pomóc w tej zmianie może dieta bezglutenowa na dowóz?

O co chodzi z tym glutenem?


Gluten to mieszanina białek roślinnych występujących w popularnych zbożach. Białka te, nazywane gluteiną i gliadyną, pęcznieją po kontakcie z wodą, tworząc szarą masę [2] – podstawę w piekarnictwie, cukiernictwie i ogólnym przemyśle spożywczym. Ze względu na swoją puszystą konsystencje jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim – niebezpieczny dla osób, cierpiących na celiakię.
Nic więc dziwnego, że tak popularne stały się dedykowane badania laboratoryjne, a także produkty spożywcze z przekreślonym kłosem zboża. To dzięki nim minimalizujemy skutki uboczne ze strony m.in. układu pokarmowego, dbając jednocześnie o poprawny poziom witamin i składników mineralnych[1].
Nie sposób podkreślić, jak ważna jest diagnoza i późniejsza opieka pod okiem lekarza. Wdrażając dietę bezglutenową nie możemy zapominać, że tylko na podstawie badań i aktualnych wizyt lekarskich zapewnimy sobie cenne bezpieczeństwo i zdrowie. Warto zatem najpierw wykonać oznaczenia serologiczne, które wykonujemy na życzenie gastroendokrynologa. Podczas badań wykonuje się oznakowanie przeciwciał, min. przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG). Warto również sprawdzić tzw. marker NCGS, który obecnie jako jedyny, pozwala zdiagnozować tzw. nadwrażliwość na gluten.

Jak zacząć dietę bezglutenową?


Pierwszym, koniecznym krokiem, dzięki któremu wprowadzenie nowych nawyków i nowego stylu życia będzie łatwiejsze, to oczywiście systematyczne zgłębianie wiedzy na temat szkodliwości i obecności składników w popularnych produktach. Ważne zatem jest, aby czytać wiarygodne źródła wiedzy, a także dokładne analizować etykiety kupionych produktów. Zdziwisz się, gdzie czyhać może szkodliwy gluten – począwszy od słodyczy, po wszelkie produkty w typie instant.


Drugim krokiem to odpowiednie nastawienie – jak zawsze w przypadku zmiany nawyków żywieniowych istotne jest, aby zrozumieć, że nie jest to chwilowa dieta, a całkowita zmiana dotychczasowego życia i odżywiania. Dlatego nie zrażaj się do tych zmian i pamiętaj, że bezglutenowa dieta wpływa na sprawność twojego organizmu zarówno pod kątem gastrologicznym, jak i hormonalnym. To dzięki wyeliminowaniu alergenów wpłyniesz na szczelność bariery jelitowej i sprawne funkcjonowanie układu immunologicznego.


Po trzecie – zaufana kuchnia. Oczywiście na swoje barki wziąć możesz obowiązek gotowania zbilansowanych posiłków. Może być to jednak bardzo trudne, zwłaszcza na początku drogi, dlatego warto skorzystać z możliwości gotowych cateringów bezglutenowych. To dzięki nim otrzymasz posiłki bez domieszki szkodliwego alergenu, zdobędziesz wiedzę kulinarną i nauczysz się nowych smaków. Pamiętaj, że przygotowanie kuchni przed przyrządzaniem posiłków również ma znaczenie – dlatego tak istotne jest stworzenie stref wolnych od produktów z glutenem. Nic więc dziwnego, że wiele chorych na celiakię ułatwia sobie to zadanie kupując sprawdzony catering bezglutenowy, który znajdziesz na https://caterobazar.pl/dieta/bezglutenowa.

Bibliografia
[1] Rybicka, I., & Gliszczyńska-Świgło, A. (2016). Niedobory składników odżywczych w diecie bezglutenowej. Problemy Higieny i Epidemiologii, 97(3), 183-186.
[2] S.F. Gray: A supplement to the pharmacopoeia being a treatise of pharmacology in general. London: Thomas & George Underwood, 1821.


Related Posts

Skąd się wziął catering dietetyczny w Polsce?

Skąd się wziął catering dietetyczny w Polsce?

Wizja otrzymywania pięciu, gotowych posiłków, dostarczanych pod drzwi naszego mieszkania lub biura, jest niezwykle atrakcyjną i wygodną opcją, zdobywającą uznanie w naszym kraju. Perspektywa prawidłowego odżywiania bez nakładu pracy i czasu stała się szczególnie wyjątkowa w dobie trendów na zdrową i racjonalną żywność. Trend z zachodu dotarł również do Polski, zdobywając uznanie i stając się jedną […]

UgotujSam.pl – catering dla osób, które lubią gotować – recenzja

UgotujSam.pl – catering dla osób, które lubią gotować – recenzja

Gotowanie jest przyjemne i modne. Oglądamy coraz więcej programów i filmów o jedzeniu, więc chcemy sami gotować, ale początki są nudne. Wiele osób je w kółko makaron z sosem ze słoika, albo te 3 dania, które potrafi ugotować. Inni zamawiają posiłki z firm cateringowych, ale przy podgrzewaniu ich jest niewiele mniej zmywania, niż gdyby zrobiło się je od zera. Poza tym jemy […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *