Śliwki w occie

Śliwki w occie

Zimą śliwki w occie to moje ulubione jedzenie. Z jednej strony ich korzenny smak z mocnym akcentem goździka kojarzy się z piernikami i świętami, z drugiej to takie wspomnienie lata. Są pyszne z sałatkach ziemniaczanych i ożywiają koreczki serowe. Najlepsze są wyjadane prosto ze słoika.

śliwki w occie

Składniki:

kilo śliwek np. węgierek
zalewa na kilo śliwek:
szklanka wody
szklanka octu 10%
2 szklanki cukru
płaska łyżeczka cynamonu mielonego
płaska łyżeczka całych goździków
ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
2-3 średnie słoiki – umyte i wyparzone

Jak przygotować śliwki w zalewie octowej?

Przygotowujemy zalewę podgrzewając wodę, ocet, cukier i przyprawy. Odstawiamy do ostudzenia. Śliwki myjemy i suszymy, usuwamy ogonki, ale nie trzeba ich pestkować, bo całe lepiej się przechowują. Układamy w słoiczkach i zalewamy zalewą. Wekujemy słoiki gotując je 15 minut odwrócone i zanurzone w garnku we wrzątku lub w piekarniku nagrzanym do 120 stopni.

Śliwki w occie

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Ciasto ze śliwkami –  kukurydziane z migdałami

Ciasto ze śliwkami – kukurydziane z migdałami

Jesień jest kapryśna, pogoda raczej nas nie rozpieszcza. Ale jesień jest też pyszna. Możemy zbierać owoce ciepłego lata i cieszyć się śliwkami, dyniami, grzybami i żurawiną. Wśród jesiennych ciast rządzi oczywiście ciasto ze śliwkami. Najlepsze są węgierki. Do tego kominek, kubek ciepłej herbaty i żadna pogoda nam nie straszna. Zwykle układam śliwki na spodzie formy, […]

Postne śledzie z fasolą i śliwkami z octu

Postne śledzie z fasolą i śliwkami z octu

Tu skąd pochodzę słowo “śledzik” oznacza spotkanie przed wigilijne w gronie przyjaciół czy kolegów z pracy, ale w innych regionach śledzik to spotkanie ostatkowe, czyli taki polski mardi gras – hucznie obchodzony wtorek przed Środą Popielcową, która zaczyna post. Dowiedziałam się o tym, kiedy śledzie SEKO zaprosiły mnie do świętowania z nimi śledzika.   Teraz jedynym znakiem postu […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *