Zimą śliwki w occie to moje ulubione jedzenie. Z jednej strony ich korzenny smak z mocnym akcentem goździka kojarzy się z piernikami i świętami, z drugiej to takie wspomnienie lata. Są pyszne z sałatkach ziemniaczanych i ożywiają koreczki serowe. Najlepsze są wyjadane prosto ze słoika.
Składniki:
kilo śliwek np. węgierek
zalewa na kilo śliwek:
szklanka wody
szklanka octu 10%
2 szklanki cukru
płaska łyżeczka cynamonu mielonego
płaska łyżeczka całych goździków
ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
2-3 średnie słoiki – umyte i wyparzone
Jak przygotować śliwki w zalewie octowej?
Przygotowujemy zalewę podgrzewając wodę, ocet, cukier i przyprawy. Odstawiamy do ostudzenia. Śliwki myjemy i suszymy, usuwamy ogonki, ale nie trzeba ich pestkować, bo całe lepiej się przechowują. Układamy w słoiczkach i zalewamy zalewą. Wekujemy słoiki gotując je 15 minut odwrócone i zanurzone w garnku we wrzątku lub w piekarniku nagrzanym do 120 stopni.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!