Zima to doskonały czas na selera i buraka. Lubię gotować je w mundurkach, bo jest wtedy dużo mniej sprzątania. Zawsze uderza mnie jak seler doskonale pasuje do słodkiej kukurydzy i ananasa. To tak zdrowsze wersja żółtej sałatki.
Składniki:
duży seler korzeniowy
pół puszki ananasa (bez zalewy)
puszka kukurydzy (odsączona)
duży burak
jabłko – obrane i skropione odrobiną octu jabłkowego, żeby nie ściemniało
sos z 2 łyżek octu jabłkowego, 4 łyżek oliwy, łyżeczki musztardy i pieprzu
Jak przygotować zimową sałatkę warstwowa z selera i buraka?
Selera i buraka gotujemy w mundurkach w jednym garnku, wrzucając je do wrzątku i gotując 20 minut do miękkości. Burak zabarwi trochę wodę, ale i tak będziemy obierać selera. Ugotowane i ostudzone warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Podobnie kroimy jabłko. Ananasa kroimy na kawałki.
Układamy warstwowo seler, ananasa, kukurydzę i buraka w jednej dużej szklanej misce, albo dzielimy na indywidualne porcje. Polewamy sosem winegret. Dekorujemy pokrojonym jabłkiem.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!