Jednym z najpopularniejszych działów mojego bloga jest “Mięsny Jeż i lata ‘90”. To zbiór przepisów na dania typu mięsny jeż z wędlin, ciasto kopiec kreta, pleśniak czy mleczny freakshake, które albo są nietypowe, albo kojarzą się nam z latami ‘ 90, kiedy pokochaliśmy półprodukty, warzywa z puszki i szalone sałatki. Wtedy też na salony wkroczyły tzw. zupki chińskie, czyli gotowe dania z makaronem, które wystarczyło zalać wrzątkiem. Natychmiast stały się przebojem wśród osób stosujących dietę studencką. Trafiły też do sałatek.
Typowy przepis zakładał połamanie makaronu i dodanie go do sałatki, w której warzywa puszczają dużo sosu np. z pomidorami i ogórkami. Wtedy makaron nasiąkał warzywami i smakował całkiem nieźle. Jeszcze lepsza jest sałatka z już ugotowanym makaronem. Odcedzamy bulion i makaron dodajemy jako jeden ze składników sałatki. Można przyrządzić tak prawie każdą sałatkę makaronową podmieniając zwykły makaron na makaron instant z zupki.
Dziś będzie klasyczna sałatka warstwowa z makaronem. Ważne, żeby kupić dobrej jakości zupkę. U mnie to przypominający ramen rosołek Oyakata. Można użyć też makaronu z dań makaronowych – będą miały bardziej zdecydowany smak.
Składniki:
5 jajek na twardo – osobno białka i żółtka
150 g sera żółtego startego na tarce
puszka kukurydzy odsączona
pół puszki ananasa odsączonego i pokrojonego na kawałki (opcjonalnie)
puszka tuńczyka odsączonego
pół małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
2 opakowania zupek chińskich
listek bazylii do dekoracji
Jak przygotować sałatkę z tuńczyka i makaronu instant?
Białka jajek posiekać i ułożyć jako pierwszą warstwę naszej sałatki, na to ułożyć starty ser i kukurydzę. Następnie pokrojonego ananasa i tuńczyka wymieszanego z cebulą. Ostatnią warstwą jest ugotowany zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odsączony z bulionu makaron, który dekorujemy posiekanymi żółtkami i listkiem bazylii (lub szczypiorkiem).
Taka sałatka jest nadzwyczaj pyszna i sycąca. Kontrowersyjnym składnikiem nie jest wcale makaron instant, tylko ananas, więc możesz z niego zrezygnować, jeśli wolisz bardziej tradycyjne smaki. Polecam jeśli lubisz zaszaleć w kuchni i Twoje dzieciństwo przypadało na lata ‘90.
Oryginalny pomysł. Wydaje się smaczne i mega łatwe do zrobienia. Myślę, że nawet moje liche zdolności kulinarne tutaj wystarczą. Dziękuję! 🙂