Grudzień to czas, kiedy przygotowujemy zakwas na barszcz. Buraków z zakwasu nie musimy wyrzucać, nawet jeśli wyjdzie ich duża ilość, bo możemy je pokroić w plasterki i przerobić na pyszną sałatkę lub carpaccio z buraków. Dziś będzie kolejny przepis na Święta Zero Waste: sałatka z kiszonych buraków i fasoli.
Składniki na 2 porcje:
garść młodych liści szpinaku – umytych i wysuszonych
pomarańcza obrana i pokrojona na plasterki
kiszone buraki z zakwasu na barszcz pokrojone na cienkie plasterki
puszka fasoli odsączona
2 małe ogórki kiszone pokrojone na ósemki
jajko ugotowane na twardo i obrane (opcjonalnie)
łyżka oleju tłoczonego na zimno do dekoracji (u mnie lniany)
Przepis na sałatkę z kiszonych buraków i fasoli
Przygotować 2 talerze. Na każdym ułożyć liście szpinaku i plasterki pomarańczy ułożone na krawędziach talerza. Na to układamy kółko z plasterków kiszonego buraka, w środek którego wykładamy fasolę. Dekorujemy kawałkami kiszonego ogórka, połówką jajka i polewamy oliwą.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!