Lemoniada z ogórkiem i syropem z czarnego bzu

Lemoniada z ogórkiem i syropem z czarnego bzu

Czerwiec to czas na przetwory z kwiatów czarnego bzu i na orzeżwiające lemoniady. Od wieków czarny bez był wykorzystywany w medycynie ludowej jako lek na kaszel i przeziębienie i jako rozweselające wino musujące. Nalewki, napoje i syropy z czarnego bzu są też po prostu bardzo smaczne i aromatyczne, stąd ich wielka popularność. Dodatkową atrakcją były naturalne drożdze występujący na kwiatach, które pomagały uzyskać musujące wino.

Syrop można zrobić teraz, dopóki czarny bez nie przekwitnie, albo kupić w sklepie ekologicznym. To prawdziwy smak lata i idealny napój na letnie pikniki. Nie trzeba słodzić, bo syrop jest już i tak bardzo słodki.

 

Składniki:

duży ogórek szklarniowy – obrany i pokrojony na kawałki

sok z 2 limonek

100 ml syropu z kwiatów czarnego bzu

garść listków świeżej mięty

litr wody gazowanej

szczypta soli

kostki lodu (opcjonalnie)

 

Przepis na lemoniadę z ogórkiem i czarnym bzem

 

Ogórek miksujemy z listkami mięty, sokiem z limonek i syropem z czarnego bzu. Przed podaniem rozcieńczamy wodą gazowaną i podajemy z kostkami lodu.

Lemoniada z ogórkiem i syropem z czarnego bzu

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Lemoniada z aloesu

Lemoniada z aloesu

Aloes to samo zdrowie, zwłaszcza że możemy go sobie hodować w doniczce na oknie. Nie jest zbyt wymagający, a działa korzystnie na oczyszczanie, odporność i odchudzanie. Pamiętam z dzieciństwa aloes jako środek na katar – wystarczyło posmarować sobie nosek kroplą soku z aloesu. Jeśli traktujemy rośliny domowe  jak przyjaciół i nie chcemy przerabiać ich na koktajl, to w sklepie ekologicznym można kupić […]

Ćwikła czarny bez z chrzanem

Ćwikła czarny bez z chrzanem

Czarny bez to smak lata. Jest też bardzo zdrowy, ale trzeba go ugotować, bo na surowo ma działanie przeczyszczające. Za to mus reguluje trawienie i pomaga przy przeziębieniach. Idealna sprawa na Wielkanoc, ale też na co dzień jako dodatek do mięs. Chrzan z czarnym bzem jest łagodniejszy, bardziej owocowy. Dobrze pasuje do mięs, kiełbas i jajek – tam gdzie użylibyśmy ćwikły z buraków, żurawiny […]



3 thoughts on “Lemoniada z ogórkiem i syropem z czarnego bzu”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *