Uwielbiam taką sałatkę ze względu na piękny, różowy kolor sosu, który jest do niej podawany. To sałatka świąteczna, ale można ją jeść cały rok. Dodatek śledzia jest opcjonalny, jeśli wolisz wersję jarską, to po prostu pomiń ten krok. Jeśli podajesz sałatkę w dużej misce dla wszystkich to śledzia dodaj do środka i obok podaj miseczkę z sosem, a jeśli robisz indywidualne porcje to każdą porcję udekoruj sosem i śledziem.
Składniki:
mały słoik tartych buraków (odsączonych, ale zostawiamy trochę soku do sosu)
po 2 ugotowane i obrane ziemniaki, jajka i marchewki, pokrojone w kostkę
3 kiszone ogórki pokrojone w kostkę
cebula pokrojona w kosteczkę
jabłko obrane, pokrojone i skropione sokiem z cytryny, żeby nie ciemniało
pół pęczka posiekanej natki do dekoracji
2 filety śledziowe typu matjas z oleju do dekoracji
Sos:
100 ml śmietanki
2 łyżki soku z buraków
łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
pieprz, cukier i sól (po szczypcie do smaku)
Jak przygotować sałatkę z buraków?
Wszystkie składniki sałatki mieszamy. W osobnej miseczce mieszamy składniki sosu. Każdą porcję sałatki dekorujemy łyżką sosu, odrobiną natki i kawałkiem śledzia.