Chcesz spróbować ciekawych propozycji kawowych? Poznaj dwie popularne metody przygotowywania napoju pobudzającego – kawę po wiedeńsku i klasyczną włoską wersję espresso. Sprawdź, czym różnią się te dwa warianty i dowiedz się, jak przygotować je we własnym zaciszu domowym.
Co odróżnia włoską kawę od kawy po wiedeńsku?
Kawa po wiedeńsku oraz jej pierwotna wersja – włoskie espresso to dwa popularne warianty pobudzającego napoju, które spożywane są nie tylko w krajach, od których pochodzi ich nazwa, ale i na całym świecie. Mają jednak kilka znaczących różnic, dlatego też znajdują również nieco innych miłośników.
Włoska kawa
Kawa z Włoch to klasyczna i najpopularniejsza wersja pobudzająca napoju, która ceniona jest przez wielu doświadczonych koneserów. Jej nazwa oznacza nie teren, z jakiego sprowadza się ziarna, ale przede wszystkim sposób ich wypalania i parzenia oraz sam rytuał spożywania esencji.
Kawę we Włoszech wyróżnia przede wszystkim mocny i wyrazisty smak. W słonecznej Italii preferuje się więc odmianę Robusty, która charakteryzuje się nieco bardziej gorzkimi nutami. To sprawia, że napój jest bardzo pobudzający, a dodatkowo posiada charakterystyczną cremę, czyli piankę utrzymującą się na powierzchni. Zawdzięcza się to nie tylko rodzajowi ziaren, ale również sposobie ich przygotowywania. Palenie zajmuje dość długo, jednak jest ono przerywane tuż przed przypaleniem substancji. To pozwala na stworzenie lśniącej, czarnej powierzchni, pokrytej nietypowym olejem, odpowiedzialnym za smak i aromat pobudzającej esencji. Włoska kawa nie tylko jest przyrządzana, ale również pita w sposób powolny, dzięki czemu można się delektować jej smakiem przez dłuższy czas. Jest to pewnego rodzaju rytuał, który stał się pretekstem do odpoczynku, chwili wytchnienia, a także długich spotkań towarzyskich.
Kawa po wiedeńsku
Kawa po wiedeńsku zdecydowanie różni się od klasycznej włoskiej wersji tego napoju. Wiedeńczycy bowiem zdecydowali się na urozmaicenie gorzkiego i mocnego smaku esencji, dodając do niej kilka ciekawych składników. Wariant ten przygotowuje się na bazie espresso, jednak podstawę stanowi specjalnie przyrządzony wywar. Aby go zaparzyć, wystarczy podgrzać śmietankę lub mleko oraz wzbogacić je o kilka kostek gorzkiej czekolady i cukier. Wywar nie powinien wrzeć, a jedynie być na tyle ciepły, aby wszystkie dodatki się dokładnie zmieszały. Do takiego napoju wlewa się przygotowane na świeżo espresso. Niezwykle ważnym etapem jest wykończenie wiedeńskiej propozycji. Do tego warto przygotować bitą śmietanę oraz startą czekoladę mleczną. Niekiedy całość urozmaica się również cynamonem lub kakao – w tym przypadku należy jednak kierować się własnymi preferencjami.
Kawa po wiedeńsku charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem, dlatego stanowi pewnego rodzaju deser, który świetnie sprawdza się na rodzinnych przyjęciach. Słodycz napoju oraz jego pobudzające właściwości są także idealne na szare i chłodne dni.
Podstawa każdej pobudzającej esencji – wysokiej jakości ziarna
Podstawą obu napojów jest wywar z ziaren kawowca. Należy pamiętać, że aby propozycje te charakteryzowały się dobrym i wyrazistym smakiem, koniecznie trzeba przygotować je na bazie wysokiej jakości mieszanki. W przypadku włoskiej kawy może być to Robusta, a podstawą wiedeńskiej wersji może być także Arabica lub mieszanka obu wariantów. Istotne jest, by ziarna zmielić tuż przed ich zaparzeniem, bowiem wyłącznie wtedy możliwe jest wydobycie z nich maksimum aromatu i smaku. Wysokiej jakości propozycje, sprowadzane od najbardziej cenionych producentów można znaleźć w sklepie Cafe Silesia.
Post sponsorowany