Jak wybrać dobre garnki? Błyskawiczny poradnik

Jak wybrać dobre garnki? Błyskawiczny poradnik

Na ślub, z okazji urodzin czy przeprowadzki – mimo upływu lat garnki wciąż pozostają jednymi z najchętniej kupowanych prezentów. Nieraz zdarza się, że obdarowujemy nimi również sami siebie – dobre garnki to przecież jedna z tych rzeczy, bez których trudno wyobrazić sobie porządną kuchnię. Mnogość rodzajów garnków sprawia, że wybór odpowiedniego zestawu może nastręczać jednak pewnych trudności. Na co zwrócić uwagę przy zakupie garnków, aby mieć pewność, że będą służyły nam latami?

Dowiedz się już teraz.

Z czego powinien być zrobiony garnek?

Wybór odpowiedniego garnka nie powinien być dziełem przypadku. Z tego też powodu nie warto sięgać po najtańsze akcesoria nieznanych producentów; bardzo często są one kiepskiej jakości i korzystanie z nich może mieć szkodliwy wpływ nie tylko na smak przygotowywanych posiłków, ale też nasze zdrowie.

Do najczęściej spotykanych garnków należą garnki stalowe, aluminiowe i teflonowe. Na sklepowych półkach można również natknąć się na zestawy garnków miedzianych czy żeliwnych, jednak ze względu na swoje wysokie ceny cieszą się one zdecydowanie mniejszą popularnością.
Jakie garnki wybrać? Każdy z nich ma swoje wady i zalety. W przypadku garnków stalowych są to: świetne przewodnictwo cieplne, odporność na kwasy i porysowania oraz łatwość czyszczenia.

Mocną stroną garnków zrobionych z aluminium jest ich lekkość i odporność na potłuczenia. Fakt, że kosztują naprawdę niewiele, sprawia, że chętnie sięgają po nie osoby, którym zależy na solidnych, a jednocześnie niedrogich naczyniach do gotowania.
Tym, co wyróżnia garnki z teflonu, jest łatwość utrzymania ich w czystości oraz możliwość gotowania i smażenia bez użycia tłuszczu. Pamiętaj jednak, że teflon – choć efektowny – jest bardzo podatny na zarysowania. Dlatego też do mieszania w nich używaj jedynie silikonowych lub drewnianych szpatułek.

kamila Tokarska
Na co jeszcze zwrócić uwagę przy zakupie garnków?

Grubość i rodzaj dna – najlepszym rozwiązaniem będzie garnek wyposażony w co najmniej podwójne dno. Dlaczego? Takie garnki, równomiernie rozprowadzając ciepło po całej potrawie, chronią ją przed przypaleniem. Im więcej den, tym również – paradoksalnie – szybszy czas nagrzewania. Należysz do szczęśliwych posiadaczy płyty indukcyjnej? Sprawdź, czy dany garnek posiada dno o właściwościach ferromagnetycznych.

Możliwość mycia w zmywarce – informację, czy Twój garnek nadaje się do mycia w zmywarce, znajdziesz na opakowaniu lub w jego specyfikacji.

Solidność wykonania uchwytów oraz pokrywki – dobrze jeśli będziesz mógł złapać je bez konieczności użycia rękawicy ochronnej.

Estetyka – nie ukrywajmy, wygląd garnków ma równie duże znaczenie jak ich funkcjonalność. Upewnij się, czy Twoje garnki będą pasować do wystroju Twojej kuchni. Obok zestawu patelni będą one prawdopodobnie najczęściej wykorzystywanymi przez Ciebie naczyniami do obróbki cieplnej posiłków, dlatego warto, aby ich wygląd zwyczajnie cieszył oko.

Jakie są Wasze doświadczenia przy wyborze garnków? Podzielcie się nimi w komentarzach 🙂




%d bloggers like this: