Uwielbiam mleczko kokosowe, ponieważ jest naturalnie słodkie i kremowe, więc nie ma potrzeby dodawać cukru ani bitej śmietany, a efekt jest podobny jak przy dobrej, ale mniej zdrowej kawie z kawiarni. Dzięki wykorzystaniu kawy zbożowej nie musimy się martwić o kofeinę, czyli mamy przyjemne z pysznym i naturalnym. Jedynymi winowajcami w tym przepisie są mini pianki, które jednak w ciepłym napoju rozpływają się wręcz w ustach, więc nie mogłam ich sobie odmówić. No dobra jest też odrobina likieru, bo uwielbiam niespodzianki. Likier gromadzi się na dnie szklanki, więc na koniec mamy pyszny finisz.
Składniki:
puszka mleczka kokosowego
2 łyżki kawy zbożowej
łyżka irlandzkiego likieru na bazie śmietanki i whiskey
mini białe pianki typu marshmallows
2 kostki gorzkiej czekolady starte na tarce
Przygotowanie:
Mleko kokosowe podgrzewamy w garnku i lekko ubijamy spieniaczem do mleka lub trzepaczką. Dodajemy kawę i mieszamy aż się rozpuści. Przelewamy do ozdobnej szklanki i dodajemy likier. Dekorujemy kilkoma piankami i wiórkami z czekolady.