Imbryk do herbaty – jaki imbryk do herbaty wybrać?

Imbryk do herbaty – jaki imbryk do herbaty wybrać?

Dawniej imbryki do herbaty były niższe i bardziej pękate niż smukłe i wysokie imbryki do parzenia kawy. Dziś ten podział się zatarł – naczynia do przygotowywania herbacianego naparu zyskały różne kształty. Mogą być duże, małe, niskie, wysokie, z sitkiem lub koszyczkiem… Warto wybrać dobre naczynie do parzenia herbaty, ponieważ jej smak zależy nie tylko od jakości suszu, ale sposobu przygotowania i temperatury parzenia. Dostępne są imbryki z ceramiki, żeliwa i szkła. Czym się różnią?

Jakie znaczenie ma rodzaj imbryka?

Aby uwolnić z liści herbaty aromatyczny smak i przyjemny zapach, potrzebne jest odpowiednie naczynie. Klasyczny imbryk do herbaty ma dzióbek do nalewania, nienagrzewający się uchwyt i pokrywkę. W środku może znajdować się sitko lub komora na liście, które są bardzo pomocne, ponieważ przecedzają fusy. Dostępne są naczynia z różnych materiałów – od jego wyboru zależy czas i temperatura parzenia, które dla każdego rodzaju herbaty mogą być inne.

Imbryki ceramiczne – doskonałe do parzenia herbaty

Imbryki porcelanowe są bardzo zdobne. Choć mogą być jednolite kolorystycznie, najczęściej spotyka się imbryki zdobione wzorami, na przykład łowickimi czy bolesławieckimi. Są lekkie i długo utrzymują ciepło. Idealnie będą nadawać się do zaparzania czarnej herbaty i owocowych mieszkanek. Dobrze w nich smakują także zioła. Chociaż klasyczne czajniki z porcelany zwykle nie mają wbudowanych sitek, coraz częściej można kupić czajniki ze specjalną komorą na susz.

Żeliwne imbryki do parzenia herbaty

Kolejnym rodzajem imbryka do herbaty są modele wykonane z żeliwa — ciężkie i bardzo długo utrzymujące temperaturę naparu. Mogą być wyposażone w nasadki na nóżkach, co pozwala je stale podgrzewać przy pomocy tealightów. Dzięki temu napar może być cały czas ciepły. Imbryk żeliwny sprawdzi się na przykład do parzenia zielonej herbaty, która jest smaczniejsza po kolejnym zaparzeniu tych samych liści. To również dobry wybór do wszystkich herbat wymagających wysokiej temperatury parzenia.

Szklane imbryki herbaty – idealne na co dzień

Dostępne są też imbryki ze szkła. Wystarczy zalać wybraną mieszankę, by wyciągnąć z naparu to, co najlepsze. Szklane ścianki dają możliwość oglądania zmieniającej się barwy naparu podczas zaparzania. Ładnie w niej wyglądają mieszanki z suszonymi owocami i kwiatowe herbaty „rozkwitające”. Szklany imbryk może być doskonałym wyborem na co dzień, na przykład jako funkcjonalna ozdoba rodzinnego stołu.

Artykuł partnera.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *