#Materiał partnera
Miód faceliowy nie jest w Polsce zbyt popularny. Szkoda, gdyż włączanie tego gatunku miodu do diety przynosi dla organizmu wiele korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim wspiera organizm w walce z infekcjami o charakterze grypopodobnym. Stosowany profilaktycznie wzmacnia odporność. Jest doskonały dla osób cierpiących na choroby w obrębie układu krążenia. Ciekawostką jest, że potrafi skutecznie obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. Dowiedz się, dlaczego faceliowy miód to wybór doskonały dla Ciebie!
Facelia błękitna, czyli królowa miododajności
Facelia błękitna (Phacelia tanacetifolia) pochodzi z Kalifornii. Jest rośliną jednoroczną. Reprezentuje rodzinę ogórecznikowatych. Kwitnie pomiędzy czerwcem a sierpniem, przy czym okres kwitnienia nie przekracza 5 tygodni. Najlepiej czuje się na stanowiskach słonecznych. Jest łatwa w uprawie. Jest też odporna na choroby.
Odmiany takie jak „Stalla” i „Anabella” swoim pięknym zapachem wabią pszczoły, motyle oraz trzmiele. Jest to roślina bardzo miododajna, przez co przez pszczelarzy została nazwana królową roślin miododajnych, a miód faceliowy — królewskim.
Faceliowy miód to naturalny lek na wiele chorób
Miód z facelii błękitniej wspiera organizm w walce ze schorzeniami i dolegliwościami takimi jak:
- grypa;
- przeziębienie;
- choroby górnych dróg oddechowych;
- astma oskrzelowa;
- nadciśnienie tętnicze krwi;
- miażdżyca;
- niewydolność mięśnia sercowego;
- choroby wątroby;
- choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy;
- choroby trzustki;
- stany zapalne skóry.
Poza tym dodaje energii, przez co jest zalecany osobom zmęczonym. Naturalny „energetyk” znakomicie sprawdza się w sytuacjach wzmożonego wysiłku intelektualnego lub fizycznego. Faceliowy miód potrafi poprawiać samopoczucie, przez co powinny po niego sięgać osoby z obniżonym nastrojem, ze stanami depresyjnymi i osoby nadmiernie zestresowane. Co ciekawe, ten rodzaj miodu redukuje szkodliwe oddziaływanie na organizm niektórych używek (papierosów, kawy, alkoholu). Miód może też mieć zastosowanie w pielęgnacji urody.
Jaki skład ma miód faceliowy?
Miód pochodzący z facelii błękitnej aż w 70% składa się z węglowodanów. Zawiera również:
- śladowe ilości białka;
- enzymy;
- olejki eteryczne;
- kwasy organiczne (między innymi kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, kwas mlekowy);
- witaminę C;
- witaminy z grupy B;
- żelazo;
- potas;
- kobalt;
- sód;
- wapń;
- mangan;
- miedź;
- fosfor.
Jak stosować miód faceliowy?
Faceliowy miód może być stosowany jako zamiennik cukru do słodzenia kawy i herbaty, przy czym najlepiej jest go używać do napojów o temperaturze poniżej 40 stopni Celsjusza. Dodawany do gorących napojów traci swoje właściwości. Może być nakładany na kanapki (na pieczywo tradycyjne lub chrupkie). Z powodzeniem można go dodawać do ciast, naleśników i deserów. Mieszany z chłodną wodą może stanowić zamiennik dla popularnych produktów dodających energii.
W domowej pielęgnacji urody może być wykorzystywany do maseczek na twarz, masek nakładanych na włosy i skórę. Ponieważ wykazuje działanie przeciwzapalne, świetnie sprawdzi się przy skórze łojotokowej. Można go też stosować jako naturalny środek do zwalczania łupieżu.
Przeciwskazania do stosowania miodu z facelii błękitnej
Miodu faceliowego nie powinny spożywać:
- osoby cierpiące na insulinooporność i cukrzycę z uwagi na wysoki indeks glikemiczny, chyba że diabetolog zezwoli na stosowanie miodu w niewielkich ilościach;
- dzieci do 2 roku życia (z powodu możliwości wystąpienia reakcji alergicznych);
- kobiety w ciąży (z uwagi na ryzyko zakażenia toksyną botulinową), chyba że lekarz zadecyduje inaczej;
- osoby z alergiami (zwłaszcza takie, które jeszcze nie wiedzą, co je uczula);
- osoby będące na diecie redukcyjnej (z uwagi na wysoką kaloryczność).