Gelato Festival 2018 w Warszawie 9-10 czerwca

Gelato Festival 2018 w Warszawie 9-10 czerwca

Kiedy jest tak ciepło jak teraz mogłabym się żywić tylko lodami i sorbetami. Do tej pory wybierałam raczej lody naturalne, ale jakiś czas temu przeczytałam artykuł, który przyglądał się kulisom lodów rzemieślniczych. Wiele z lodziarni kupuje po prostu gotowe mieszanki takich lodów i na tym się ich inwencja kończy.

Czuć to nawet w smaku, bo wiele miejsc ma dokładnie taką samą ofertę a wiele rodzajów lodów smakuje dokładnie tak samo. Zupełnie inaczej jest w małych lokalnych lodziarniach np. we Włoszech, gdzie każdy ma własną recepturę i sekretne składniki. Włoskie gelato to coś więcej niż zwykłe lody. Żeby się o tym przekonać nie trzeba jechać do Włoch, bo włoskie gelato przyjeżdża do Warszawy.

9-10 czerwca będziemy mogli wybrać się na Gelato Festival. To święto lodów włoskich jest skrzyżowaniem zlotu włoskich food trucków, degustacji niepowtarzalnych smaków lodów, warsztatów i zawodów, w których 16 mistrzów lodów wystawia nowe, autorskie smaki a uczestnicy festiwalu mogą je oceniać. Na pewno wybiorę się na festiwal, żeby zasiąść w jury publiczności i móc spróbować najlepszych smaków podczas ich prapremiery.

Festiwal wędruje po Europie. Jak dotąd zwycięzcami poprzednich zlotów były lody z dziką miętą (które zwyciężyły we Florencji), z orzechami (Turyn), z orzeszkami ziemnymi (Rzym) oraz z ogórkiem, limonką i imbirem. (Mediolan). Jest o co walczyć, bo smak który wygrywa zdobywa prawo do uczestniczenia w konkursie finałowym Gelato Festival World Masters 2021, wielkiego konkursu dla najlepszych kreatorów nowych smaków lodów.

Gelato Festival 2018

 

Szczegóły Gelato Festival 2018:

9-10.06 w godzinach 12.00-20.00 na terenie Wodnego Parku Warszawianka
Dominika Merliniego 4.
Bilety w cenie 25 złotych (dzieci do 1 metra wchodzą bezpłatnie)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *