Jesienna plucha nie kojarzy nam się szczególnie ze zdrowiem. Paradoksalnie ten czas, kiedy nic nam się nie chce gotować, ale przez cały czas jesteśmy głodni, może być początkiem korzystnej zmiany. A to dzięki zupoterapii, która zapewni nam ciepły, obfity posiłek, gdy zmarzniemy, a nie wymaga długich przygotowań, bo zupę wstawiamy na gaz i robi się sama. Można je też przygotować na 2-3 dni do przodu, jeśli wiemy, że czeka nas intensywny czas. Taka terapia jest zdrowsza niż sokoterapia i dobra dla jelit. Poza tym zupy są z nami od wieków, więc na pewno wiemy jak je przyrządzić, by nam smakowały. Nie zabraknie nam nigdy pomysłów na sezonowe zupy, a jeśli zabraknie, to autorki podrzucą nam garść przepisów, podzielonych na pory roku, żeby mieć świadomość co nas ogrzewa, a co wychładza.
Nasze zupy mają być nie tylko ciepłe, kojące i zdrowe, ale też mają pomóc nam w detoksie, czyli rezygnujemy w nich z cukru, nabiału, czy glutenu, a przy okazji z kawy i alkoholu, żebyśmy mieli mniejszy kontakt ze szkodliwymi substancjami i wspierali nasze główne narządy.
Oprócz tradycyjnych zup jak pomidorowa, będziemy mieć też sporo przepisów na zupy z dodatkiem miso i nowości np. zupę chrzanową. Ponieważ autorki identyfikują się z diet coachingiem nie zabraknie też porad jak kształtować korzystne nawyki i wprowadzać trwałe zmiany do odżywiania. Jest też test, w którym możemy zobaczyć, czy taki detoks jest nam w ogóle potrzebny. Jeśli się zdecydujemy, to książka zawiera 7 dniowy program i wskazówki jak zaplanować detoks oraz listę zakupów, żeby nie kupować i nie jeść na zapas. W czasie detoksu będziemy jeść 5 posiłków, ale każdy posiłek to tylko 1 potrawa.
Oczyszczanie w “Zupowym detoksie” to nie tylko odżywianie, ale i bycie uważnym i świadomym siebie, relaks, oraz rozwiązanie problemów emocjonalnych, zamiast zajadania ich. Taka przygoda trwa cały rok, bo jesienią wzmacniamy trawienie i układ odpornościowy, żeby przygotować się do zdrowej zimy, zimą jemy ciepłe zupy czy sycące gulasze warzywne i dbamy o sen, żeby się zregenerować. Wiosna to czas, gdy na nasz talerz wraca zielenina i kiełki, a latem korzystamy z całego dobrodziejstwa warzyw i owoców.
Zupowy detoks
Autorki: Urszula Mijakoska, Monika Stachura
Wydawnictwo: MUZA S.A.
Data premiery: 2016
Ilość stron: 248
Okładka: miękka