Młodzieżowe słowo roku zawsze robi wielką karierę. Gdyby natomiast zrobić konkurs na najbardziej młodzieżowe danie 2021 roku, to wygrałaby na pewno feta z pomidorkami koktajlowymi z Tik Toka. Jeśli chcesz zrobić wrażenie na swoich dzieciach, to musisz znać ten przepis!
Oryginalny przepis jest robiony w piekarniku, ale jeśli chcesz nauczyć się prostszej i zdrowszej wersji bez oliwy, przygotuj go w garnku.
Wystarczą soczyste pomidorki, które przecież w 94% składają się z wody i te tłuszcze, które są i tak są składnikami sera feta. W dobrym naczyniu nie trzeba już nic dodawać oprócz przypraw.
Będziesz potrzebować ugotowany al dente makaron, 300 g pomidorków koktajlowych, opakowanie dobrej jakości sera feta, po łyżeczce oregano i tymianku, oraz 2 ząbki czosnku.
A danie robi się praktycznie samo!
MAKARON Z PIECZONĄ FETĄ I POMIDORKAMI z Tik Toka
Składniki dla 2 osób:
2 porcje ugotowanego al dente makaronu
300 g dojrzałych pomidorków koktajlowych
opakowanie sera feta
po łyżeczce oregano i tymianku
2 ząbki czosnku – obrane i pokrojone na plasterki
Przepis na makaron z pieczoną fetą i pomidorkami
Pomidory myjemy i wrzucamy do naczynia Zepter (nie trzeba czekać aż wyschną). Na pomidorki kładziemy fetę, czosnek i przyprawy. Podgrzewamy zaczynając od zimnego naczynia przez ok. 10 minut nie podnosząc pokrywki.
Gdy danie jest gotowe, pomidorki puszczą soki tworząc pyszny sos o smaku fety i ziół.
Wystarczy dodać do środka naczynia ugotowany makaron i zamieszać. Gotowe porcje przekładamy na 2 talerze. Smacznego!