Tanya Maher przeżyła ciężki wypadek samochodowy, po którym mogła jeść tylko marchewkę, miód i herbatę miętową, bo jej organizm nie przyjmował innych produktów. Dziś jest zdrowa, ma własną restauracje w Londynie i bloga, gdzie uczy innych jak nie-gotując leczyć i zapobiegać chorobom dzięki surowej diecie.
Kuchnia raw Tanyi to nieprzetworzone, sezonowe, lokalne produkty np. rośliny, orzechy, pestki, algi, przyprawy i naturalne słodziki. Od innych dań wegańskich odróżnia je to, że zostały przygotowane w temperaturze niższej niż 48 stopni i przez to zawierają więcej enzymów i witamin, które zwykle giną przy tradycyjnym gotowaniu w wysokich temperaturach.
Dlaczego mielibyśmy jeść surowiznę? Zdaniem autorki, dzięki temu będziemy mieć dużo energii, lepsze trawienie i … lepszą intuicje. Wszystko będzie zdrowsze a jednocześnie smaczne.
W tej książce poleca przepisy na najpopularniejsze dania, które podaje w swojej restauracji i w domu.
Autorka jest z pochodzenia Rosjanką z Pribaltiki, więc nie może zabraknąć przepisu na raw wersję barszczu, ale są też klasyki, które każdy zna nie wiedząc, że już je zgodnie z kuchnią raw np. gazpacho i lizaki lodowe ze smoothies
Mój ulubiony rozdział to „W drodze”, gdzie znajdziemy przepisy na przekąski i dania, które można zabrać ze sobą na wycieczkę czy do biura. Smakowicie wyglądają też przepisy na niebiańskie ciasto orzechowe, meksykańską surową gorącą czekoladę, dżem z jagód goji, “bekon” z bakłażana, salsę ananasową i koktajle alkoholowe.
Czy sama mogłabym być na diecie raw? Jestem uzależniona od ciepła i konsystencji niektórych potraw, zwłaszcza w zimie, ale przepisy wyglądają tak dobrze, że dopóki jest jeszcze ciepło, dam im szansę. Na pewno kupię też sobie woreczek do mleka roślinnego i spiralizer, żeby móc robić makaron z cukinii czy marchewki.
Przydatne są też porady jak zaplanować gotowanie (konieczne, gdy decydujemy się, na kuchnie raw, gdzie często trzeba coś namoczyć poprzedniego dnia).
[nokaut-offers-box url=’p:/ksiazki/kuchnia-raw-food-tanya-maher-9788365404060.html’ classes=”big”]
Kuchnia Raw Food. Smaczne dania bez gotowania
Autorka: Tanya Maher
Wydawnictwo: Wydawnictwo Vital
Data premiery: 2016
Ilość stron: 276
Okładka: miękka