“Kuchnia Raw Food” – recenzja

“Kuchnia Raw Food” – recenzja

Tanya Maher  przeżyła ciężki wypadek samochodowy, po którym mogła jeść tylko marchewkę, miód i herbatę miętową, bo jej organizm nie przyjmował innych produktów. Dziś jest zdrowa, ma własną restauracje w Londynie i bloga, gdzie uczy innych jak nie-gotując leczyć i zapobiegać chorobom dzięki surowej diecie.

Kuchnia raw Tanyi to nieprzetworzone, sezonowe, lokalne produkty np. rośliny, orzechy, pestki, algi, przyprawy i naturalne słodziki. Od innych dań wegańskich odróżnia je to, że zostały przygotowane w temperaturze niższej niż 48 stopni i przez to zawierają więcej enzymów i witamin, które zwykle giną przy tradycyjnym gotowaniu w wysokich temperaturach.

Dlaczego mielibyśmy jeść surowiznę? Zdaniem autorki, dzięki temu będziemy mieć dużo energii, lepsze trawienie i … lepszą intuicje. Wszystko będzie zdrowsze a jednocześnie smaczne.

W tej książce poleca przepisy na najpopularniejsze dania, które podaje w swojej restauracji i w domu.

Autorka jest z pochodzenia Rosjanką z Pribaltiki, więc nie może zabraknąć przepisu na raw wersję barszczu, ale są też klasyki, które każdy zna nie wiedząc, że już je zgodnie z kuchnią raw np. gazpacho i  lizaki lodowe ze smoothies

Mój ulubiony rozdział to „W drodze”, gdzie znajdziemy przepisy na przekąski i dania, które można zabrać ze sobą na wycieczkę czy do biura. Smakowicie wyglądają też przepisy na niebiańskie ciasto orzechowe, meksykańską surową gorącą czekoladę, dżem z jagód goji, “bekon” z bakłażana, salsę ananasową i koktajle alkoholowe.

Czy sama mogłabym  być na diecie raw? Jestem uzależniona od ciepła i konsystencji niektórych potraw, zwłaszcza w zimie, ale przepisy wyglądają tak dobrze, że dopóki jest jeszcze ciepło, dam im szansę. Na pewno kupię też sobie woreczek do mleka roślinnego i spiralizer, żeby móc robić makaron z cukinii czy marchewki.

Przydatne są też porady jak zaplanować gotowanie (konieczne, gdy decydujemy się, na kuchnie raw, gdzie często trzeba coś namoczyć poprzedniego dnia).

 

raw
[nokaut-offers-box url=’p:/ksiazki/kuchnia-raw-food-tanya-maher-9788365404060.html’ classes=”big”]

Kuchnia Raw Food. Smaczne dania bez gotowania

Autorka: Tanya Maher

Wydawnictwo: Wydawnictwo Vital 

Data premiery: 2016

Ilość stron: 276

Okładka: miękka


Related Posts

“Smak chili, smak życia” – recenzja

“Smak chili, smak życia” – recenzja

Czy da się opowiedzieć całe swoje życie poprzez kolejne dania wykwintnej kolacji? Eve, bohaterka tej książki gotuje właśnie taką ucztę, która symbolizuje jej wejście w dorosłość. Każda potrawa z czymś się kojarzy, coś znaczy. Eve poznajemy zawsze pośrednio, poprzez postacie, które mają z nią coś wspólnego. Jest postacią drugoplanową w historiach jej […]

“Słoiki na słodko i na słono” jako pomysł na klub obiadowy w pracy

“Słoiki na słodko i na słono” jako pomysł na klub obiadowy w pracy

Słoiki z wydawnictwa Buchmann nie są przeznaczone dla dzieci w Warszawie, tylko dla nas do pracy, żebyśmy mogli zabrać sobie do biura coś pysznego. Co będzie potrzebne? Oczywiście słoik, może być też pudełko lunchowe (ale wtedy nie olśnimy kolegów z biura piękną, kolorową kompozycją), oraz ułożone warstwowo składniki. Jest to współczesna kuchnia, która nie boi się egzotycznych smaków i dodatków kuchni […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *