Przepis Piotra Ogińskiego, vlogera z „Kocham gotować” z warsztatów Akademii Smaku o kaszy.
Zabawa polega na zamienieniu składników suszi w bardziej „swojskie”.
Składniki na kaszę
1 szklanka kaszy pęczak
500 ml wody
2 łyżki kaszy manny
sól, ocet jabłkowy, oliwa
Kaszę płuczemy. Gotujemy na wolnym ogniu z solą (40 minut). Gdy kasza jest gotowa wlewamy 1 łyżkę octu jabłkowego 2 łyżki oliwy i kaszę manną. Zostawiamy do ostygnięcia.
Składniki na kaszi
8 kawałków nori
płat wędzony pstrąga (ewentualnie inne mniej “polskie” ryby)
serek śmietankowy
ogórek zielony
słoik raków (ok 20 sztuk)
Na macie do sushi kładziemy nori, kaszę (cienka warstwa).
Układamy dodatki (pstrąg, ogórek, raki, serek) i zwijamy przy pomocy maty.
Zwinięte rulony wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po schłodzeniu kroimy na kawałki o grubości 2 cm.
Podajemy z chrzanem i sosem tatarskim