“Dieta paleo po polsku” – recenzja

“Dieta paleo po polsku” – recenzja

Dawid i Alicja Białowąs prowadzą bloga, na którym propagują crossfit i dietę bez zbóż, fasoli, mleka, cukru i produktów przetworzonych.

Dieta paleo to kulinarna podróż do krainy naszych przodków. Dlaczego mamy cofnąć się w czasie?

Obecne pokolenie może być pierwszym, które będzie żyło krócej od pokolenia swoich rodziców. Dawid Białowąs, który jest dietetykiem sportowym, wini za to nieodpowiednią dietę i styl życia. Opuściliśmy nasze naturalne środowisko, więc chorujemy. Ponieważ mamy takie samo DNA jak nasi biegający po sawannach przodkowie, powinniśmy mieć podobne nawyki żywieniowe, przerwy między posiłkami, oraz dużo ruchu.

Co powinniśmy więc jeść? Współcześnie jaskiniowcy powinni jeść dobrej jakości mięso i ryby, jajka, zupy na bulionach, warzywa oraz niewielkie ilości owoców, orzechów i miodu.

Przeglądając przepisy zaznaczyłam sobie do ugotowania: zapiekane awokado z jajkiem, ryż z kalafiora, dynię z chorizo, pizzerki z dyni piżmowej, ciasto bananowe, pina colada i pulpeciki rosołu. Na pewno zrobię tort z arbuza i kawę z tłuszczem kokosowym. Chętnie obejrzę też nagranie Christiny Warinner z konferencji TEDx, które jest polecane w tej książce

 


[nokaut-offers-box url=’p:/ksiazki/paleo-po-polsku-kuchnia-wspolczesnych-barbarzyncow-97883788704560.html’ classes=”big”]

Dieta paleo po polsku. Kuchnia współczesnych jaskiniowców

Autor: Dawid i Alicja Białowąs

Wydawnictwo: Wydawnictwo Dragon

Data premiery: 2016

Ilość stron: 160

Okładka: twarda

 


Related Posts

“Smak chili, smak życia” – recenzja

“Smak chili, smak życia” – recenzja

Czy da się opowiedzieć całe swoje życie poprzez kolejne dania wykwintnej kolacji? Eve, bohaterka tej książki gotuje właśnie taką ucztę, która symbolizuje jej wejście w dorosłość. Każda potrawa z czymś się kojarzy, coś znaczy. Eve poznajemy zawsze pośrednio, poprzez postacie, które mają z nią coś wspólnego. Jest postacią drugoplanową w historiach jej […]

“Słoiki na słodko i na słono” jako pomysł na klub obiadowy w pracy

“Słoiki na słodko i na słono” jako pomysł na klub obiadowy w pracy

Słoiki z wydawnictwa Buchmann nie są przeznaczone dla dzieci w Warszawie, tylko dla nas do pracy, żebyśmy mogli zabrać sobie do biura coś pysznego. Co będzie potrzebne? Oczywiście słoik, może być też pudełko lunchowe (ale wtedy nie olśnimy kolegów z biura piękną, kolorową kompozycją), oraz ułożone warstwowo składniki. Jest to współczesna kuchnia, która nie boi się egzotycznych smaków i dodatków kuchni […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *