Dawid i Alicja Białowąs prowadzą bloga, na którym propagują crossfit i dietę bez zbóż, fasoli, mleka, cukru i produktów przetworzonych.
Dieta paleo to kulinarna podróż do krainy naszych przodków. Dlaczego mamy cofnąć się w czasie?
Obecne pokolenie może być pierwszym, które będzie żyło krócej od pokolenia swoich rodziców. Dawid Białowąs, który jest dietetykiem sportowym, wini za to nieodpowiednią dietę i styl życia. Opuściliśmy nasze naturalne środowisko, więc chorujemy. Ponieważ mamy takie samo DNA jak nasi biegający po sawannach przodkowie, powinniśmy mieć podobne nawyki żywieniowe, przerwy między posiłkami, oraz dużo ruchu.
Co powinniśmy więc jeść? Współcześnie jaskiniowcy powinni jeść dobrej jakości mięso i ryby, jajka, zupy na bulionach, warzywa oraz niewielkie ilości owoców, orzechów i miodu.
Przeglądając przepisy zaznaczyłam sobie do ugotowania: zapiekane awokado z jajkiem, ryż z kalafiora, dynię z chorizo, pizzerki z dyni piżmowej, ciasto bananowe, pina colada i pulpeciki rosołu. Na pewno zrobię tort z arbuza i kawę z tłuszczem kokosowym. Chętnie obejrzę też nagranie Christiny Warinner z konferencji TEDx, które jest polecane w tej książce
[nokaut-offers-box url=’p:/ksiazki/paleo-po-polsku-kuchnia-wspolczesnych-barbarzyncow-97883788704560.html’ classes=”big”]
Dieta paleo po polsku. Kuchnia współczesnych jaskiniowców
Autor: Dawid i Alicja Białowąs
Wydawnictwo: Wydawnictwo Dragon
Data premiery: 2016
Ilość stron: 160
Okładka: twarda