Poke bowl z łososiem – z czym to się je?

Poke bowl z łososiem – z czym to się je?

Tajemniczo brzmiące danie jest niezwykle proste w przygotowaniu. Na wstępie należy rozłożyć na czynniki pierwsze samą nazwę. Otóż słowo „poke” należy rozumieć jako „pokrojony na kawałki”, a „bowl” to nic innego jak miska, czy inne głębokie naczynie, w którym serwowana jest potrawa. 

Posiłek w stylu poke bowl z łososiem stwarza możliwość przygotowania pełnowartościowego posiłku zawierającego wszystkie makroskładniki pokarmowe tj. białko, tłuszcze i węglowodany. Dodatek wybranych warzyw i owoców będzie wzbogacał potrawę o witaminy, składniki mineralne i błonnik pokarmowy. 

Bazą do przygotowania poke bowl jest zwykle ryż. Najlepiej sprawdzi się ten, używany do sushi ze względu na specyficzną konsystencję, która pozwala na właściwe łączenie wszystkich składników. Sypki ryż nie da tego efektu. Warto dodać, że nie musimy ograniczać się wyłącznie do użycia ryżu. Doskonale sprawdzi się też popularna w polskiej kuchni kasza jaglana, kasza jęczmienna wiejska lub rzadziej wykorzystywana komosa ryżowa, czy amarantus. 

Dodatek białkowy stanowi np. łosoś MOWI. Oryginalnie, podążając za trendami kuchni azjatyckiej w poke bowl powinna się znaleźć surowa ryba. Dla osób, które nie przepadają za tym rozwiązaniem lub w przypadku kobiet ciężarnych, które nie powinny jeść surowego łososia, równie dobrze sprawdzą się podsmażone kawałki łososia lub łosoś wędzony na gorąco. Dla dopełnienia pełni wrażeń smakowych warto przygotować marynatę, w której przed podaniem będzie obtoczony łosoś. Do jej stworzenia niezbędny będzie sos sojowy lub ocet rybny, a całości dopełni odrobina oleju sezamowego, który charakteryzuje się specyficznym, orientalnym aromatem. 

Poke bowl – dlaczego akurat łosoś?

Łosoś w naszym poke bowl jest nie tylko źródłem pełnowartościowego białka. Łosoś jest stosunkowo kalorycznym pokarmem, ze względu na wysoką zawartość tłuszczów. Warto jednak podkreślić, że tłuszcze zawarte w łososiu to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które muszą zostać dostarczone do organizmu wraz z dietą. Szczególne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania człowieka będzie miało spożycie kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Wykazują one dobroczynny wpływ na serce i układ krwionośny, wspierają pracę mózgu i przekaźnictwo nerwowe. Obniżają stężenie tzw. złego cholesterolu frakcji LDL i trójglicerydów. Dodatkowo mają działanie przeciwzapalne, wspierają układ odpornościowy i poprawiają stan skóry, paznokci i włosów. 

Łosoś – co zawiera?

  •       pełnowartościowe proteiny;
  •       zdrowe tłuszcze; 
  •       witaminy z grupy B;
  •       witaminę A;
  •       witaminę E;
  •       witaminę D;
  •       fosfor;
  •       magnez;
  •       cynk;
  •       wapń;
  •       potas;
  •       selen. 

Wprowadzenie łososia do jadłospisu jest zalecane osobom cierpiącym na choroby metaboliczne jak np. cukrzyca typu 2, otyłość, nadciśnienie, miażdżyca naczyń krwionośnych czy choroby serca. 

Poke bowl z łososiem – przepis 

Przygotowanie poke bowl z łososiem nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych, jednak kluczowy będzie wybór wysokiej jakości składników. 

Do przygotowania poke bowl z łososiem potrzebujemy:

  •       łosoś świeży – 250 g;
  •       ryż – 150 g;
  •       awokado – 1 szt.;
  •       mango – 0,5 szt
  •       szalotka – 2 szt.;
  •       zielona cebula – 2 łodygi;
  •       czosnek – 3 ząbki;
  •       kiełki rzeżuchy Daikon;
  •       sos sojowy – 2 łyżki;
  •       olej sezamowy – 4 łyżki;
  •       imbir – 1 łyżeczka;
  •       prażony sezam – 1 łyżka. 

Jak zrobić poke bowl? 

Świeżego łososia pokrój w kawałki i zanurz w marynacie przygotowanej z sosu sojowego, oleju sezamowego, imbiru i wstaw do lodówki. W tym czasie ugotuj ryż do sushi. Pokrój w kostkę awokado i mango. Pokrojoną szalotkę i czosnek krótko podsmaż na oleju sezamowym.

Składając danie na spodzie miski, ułóż gorący ryż, następnie łososia, awokado i podsmażoną szalotkę z czosnkiem. Posyp prażonym sezamem. 

Materiał partnera


Related Posts

Koreczki z ogórka, łososia i twarożku

Koreczki z ogórka, łososia i twarożku

Roladki i koreczki z ogórka to klasyka. To taka bardziej elegancka wersja koreczków serowych. Jest to też doskonała przekąska dla osób, które lubią sushi, ale nie chce im się go robić. Podaję podstawowy przepis, ale w ogórka możemy zamówić wszystko, co dodalibyśmy do domowych sushi maków np. awokado, jeszcze jakąś inną rybę, wasabi, ogonki rakowe i co nam się zamarzy. Składniki: […]

Lazania warzywna z łososiem i sałatką grejpfrutową

Lazania warzywna z łososiem i sałatką grejpfrutową

Lazania dość rzadko gości na naszych stołach, bo wydaje się trudna w przygotowaniu i wymagająca azbestowych rączek, którymi układamy gorące płaty lazanii czy robienia kilku rzeczy na raz. Musimy mieć odmierzoną ilość makaronu a także sos i nadzienie, które nie może być surowe i chrupiącą górę, która nie może być przypalona. Jest też kilka elementów, które nie jest […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *