Kapusta chińska jest pyszna i doskonale pasuje do zup, dań z woka, mięsa i owoców morza. Klasyczna wersja w daniach azjatyckich jest z czosnkiem i sosem sojowym. Pak choi można kupić w każdy sklepie azjatyckim, supermarkecie lub wyhodować w ogródku czy szklarni, bo jest prosta w uprawie. Liście są intensywnie zielone i podłużne, a łodygi białe i chrupkie.
Dzięki swojej niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości witamin i antyoksydantów staje się coraz popularniejsza w kuchniach całego świata.
Jak ją przyrządzić?
Dziś będzie duszona i podana na hummusie z pieczonego bakłażana
Składniki:
- duża kapusta Pak Choi lub 2 małe
- 3 ząbki czosnku przetarte przez praskę
- 3 łyżki sosu sojowego
- kilka kropel oleju sezamowego do dekoracji
Pasta z pieczonego bakłażana
- bakłażan
- 2 łyżki pasty tahini
- 2 ząbki czosnku przetarte przez praskę
- sok z całej limonki
Przepis na pak choi z czosnkiem i pastą z bakłażana
Bakłażana nakłuwamy widelcem i pieczemy 40 minut w 180 stopniach aż całkowicie zmięknie. Wkładamy do naczynia i przykrywamy pokrywą, żeby zaparował i żeby skórka łatwiej odeszła.
Obieramy ze skórki i miksujemy z tahini, czosnkiem i sokiem z limonki.
Pak choy kroimy na duże kawałki, myjemy i wkładamy do zimnego naczynia z czosnkiem i sosem sojowym. Dusimy 5 minut aż liście zwiędną.
Przed podaniem układamy pastę z bakłażana na talerzu, dekorujemy duszoną kapustą pak choi i kilkoma kroplami oleju sezamowego do smaku.