Pak choi z czosnkiem i hummusem z bakłażana

Pak choi z czosnkiem i hummusem z bakłażana

Kapusta chińska jest pyszna i doskonale pasuje do zup, dań z woka, mięsa i owoców morza. Klasyczna wersja w daniach azjatyckich jest z czosnkiem i sosem sojowym. Pak choi można kupić w każdy sklepie azjatyckim, supermarkecie lub wyhodować w  ogródku czy szklarni, bo jest prosta w uprawie.  Liście są intensywnie zielone i podłużne, a łodygi białe i chrupkie.

Dzięki swojej niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości witamin i antyoksydantów staje się coraz popularniejsza w kuchniach całego świata.

Jak ją przyrządzić?

Dziś będzie duszona i podana na hummusie  z pieczonego bakłażana

Składniki:

  • duża kapusta Pak Choi lub 2 małe
  • 3 ząbki czosnku przetarte przez praskę
  • 3 łyżki  sosu sojowego
  • kilka kropel oleju sezamowego do dekoracji 

Pasta z pieczonego bakłażana

  • bakłażan
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 2 ząbki czosnku przetarte przez praskę
  • sok z całej limonki

Przepis na pak choi z czosnkiem i pastą z bakłażana

Bakłażana nakłuwamy widelcem i pieczemy 40 minut w  180 stopniach aż całkowicie zmięknie. Wkładamy do naczynia i przykrywamy pokrywą, żeby zaparował i żeby skórka łatwiej odeszła.

Obieramy ze skórki i miksujemy z tahini, czosnkiem i sokiem z limonki.

Pak choy kroimy na duże kawałki, myjemy i wkładamy do zimnego naczynia z czosnkiem i sosem sojowym. Dusimy 5 minut aż liście zwiędną.

Przed podaniem układamy pastę  z bakłażana na talerzu, dekorujemy duszoną kapustą pak choi i kilkoma kroplami oleju sezamowego do smaku.


Related Posts

Fasolka szparagowa w pomidorach

Fasolka szparagowa w pomidorach

Zobaczcie przepis na fasolkę duszoną w pomidorach bez tłuszczu. Lato to przecież sezon na świeżą fasolkę szparagową

Feta z pomidorkami koktajlowymi z Tik Toka – zdrowsza wersja

Feta z pomidorkami koktajlowymi z Tik Toka – zdrowsza wersja

Gdyby zrobić konkurs na najbardziej młodzieżowe danie 2021 roku, to wygrałaby na pewno feta z pomidorkami koktajlowymi z Tik Toka.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *