Latem można żywić się samym leczo. Jednego dnia klasyczny przepis, drugiego dnia ze szparagami, trzeciego z fasolką.
Leczo to ciepłe i pożywne danie, które robi się bardzo szybko.
Moja ulubiona ostatnio wersja, to podpatrzona u koleżanki z duszonymi migdalami, morelami i marokańskimi przyprawami.
Jest pyszne!
Składniki:
- mała cukinia
- pół żółtej papryki
- pół czerwonej papryki
- mała cebula
- garść migdałów
- garść suszonych moreli
- po dużej szczypcie: imbiru, pieprzu, kuminu, rozmarynu, cynamonu i słodkiej papryki
- szklanka passaty pomidorowej – do dodanie na koniec
Przepis na leczo z morelami i migdałami
Cukinię pokroić na półplasterki, paprykę w paski i cebulę w piórka. Dusić z migdałami, morelami, pół szklanki wody i przyprawami przez 20 minut.
Kiedy warzywa będą miękkie dodać szklankę passaty, wymieszać, lekko podgrzać i podawać od razu.