Leczo z morelami i migdałami

Leczo z morelami i migdałami

Latem można żywić się samym leczo. Jednego dnia klasyczny przepis, drugiego dnia ze szparagami, trzeciego z fasolką.

Leczo to ciepłe i pożywne danie, które robi się bardzo szybko.

Moja ulubiona ostatnio wersja, to podpatrzona u koleżanki z duszonymi migdalami, morelami i marokańskimi przyprawami.

Jest pyszne!

leczo

Składniki:

  • mała cukinia
  • pół żółtej papryki
  • pół czerwonej papryki
  • mała cebula
  • garść migdałów
  • garść suszonych moreli
  • po dużej szczypcie: imbiru, pieprzu, kuminu, rozmarynu, cynamonu i słodkiej papryki
  • szklanka passaty pomidorowej – do dodanie na koniec

Przepis na leczo z morelami i migdałami

Cukinię pokroić na półplasterki, paprykę w paski i cebulę w piórka. Dusić z migdałami, morelami, pół szklanki wody i przyprawami przez 20 minut.

Kiedy warzywa będą miękkie dodać szklankę passaty, wymieszać, lekko podgrzać i podawać od razu.


Related Posts

Leczo śródziemnomorskie ze szparagami

Leczo śródziemnomorskie ze szparagami

Lubię gotować, ale mam tendencje, żeby w kółko robić jakąś jedną potrawę. Kiedy jest lato i mamy dostęp do dobrej cukinii, mogłabym w kółko jeść leczo. To idealne danie, ponieważ wystarczmy pokroić, podgrzać i wrócić za pół godziny, kiedy danie będzie gotowe. Żeby nie zanudzić domowników wprowadzam różne drobne modyfikacje leczo. Dopóki jest jeszcze sezon […]

Wiosenne leczo z boczniakami i kalarepą

Wiosenne leczo z boczniakami i kalarepą

Latem żywię się głównie leczo, więc postanowiłam zrobić wiosenną wersję z produktów dostępnych o wiosną. Coś ciepłego, pożywnego, ale też lekkiego, co przygotuje nas do wiosennego oczyszczania. Robi się bardzo szybko, bo boczniaki, kalarepa i cukinia szybko się duszą. Składniki: 2 cebule, obrane i pokrojone masło klarowane do podsmażenia papryka, oczyszczona i pokrojona na kawałki pół kilo […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *