Makaron orkiszowy – co powinniśmy o nim wiedzieć?

Makaron orkiszowy – co powinniśmy o nim wiedzieć?

Ostatnimi czasy coraz większą popularnością cieszy się makaron orkiszowy. Jego cechą charakterystyczną jest to, że posiada biało wysokiej jakości. Posiada szereg korzystnych właściwości i cenne wartości odżywcze, zapewne dlatego tak wielu konsumentów sięga po ten produkt. Czym jest makaron orkiszowy? Jakie właściwości posiada makaron z mąki orkiszowej? Jaki wpływ na zdrowie ma tytułowy produkt? Odpowiedzi na te pytania znaleźć można w poniższym artykule, do którego przeczytania serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych czytelników. 


Czym jest makaron orkiszowy?


Makaron orkiszowy to produkt, który powstaje dzięki świeżo zmielonej mące z orkiszu. Jest to jeden z najpopularniejszych rodzajów pszenicy. Zboże to charakteryzuje się tym, że pochodzi z ekologicznych upraw i jest produktem niszowym. Źle toleruje dawki nawozu, dlatego uznawane jest za naturalne. Orkisz to pewnego rodzaju krzyżówka genetyczna pszenicy i płaskurki. Makaron orkiszowy wyróżnia się tym, że posiada wysokiej jakości białko, w konsekwencji może być spożywany przez osoby, które cierpią na jego nietolerancję, co często jest problematyczne w codziennej diecie. 


Jakie właściwości posiada makaron z mąki orkiszowej?


Specjaliści twierdzą, że właściwości mąki orkiszowej są nieco podobne do klasycznych produktów pszennych. W tym przypadku mamy jednak do czynienia z korzystniejszą strukturą białka- jest ono nieco lepiej przyswajalne przez organizm, nawet dla osób, które cierpią na nietolerancję. Na podstawie zaawansowanych badań wywnioskowano, że orkisz ma w składzie wiele białek- są one niezbędnym elementem funkcjonowania naszego organizmu. W zwykłej pszenicy ich ilość jest znacznie mniejsza. Co godne podkreślenia, mąka orkiszowa posiada wielonasycone kwasy tłuszczowe, nie ma natomiast szkodliwych tłuszczów nasyconych. Warto także wspomnieć o mnogości składników mineralnych, wśród których wyróżnia się fosfor, żelazo, cynk, witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę K. Orkisz dostarcza satysfakcjonującej ilości błonnika pokarmowego.


Jaki wpływ na zdrowie posiada makaron orkiszowy?


Nie bez powodu makaron orkiszowy cieszy się tak dużą popularnością. Przede wszystkim skutecznie obniża on poziom cholesterolu w naszej krwi- w ten sposób jesteśmy w stanie zapobiec miażdżycy i niedokrwiennej chorobie. Nie w sposób nie wspomnieć o redukcji tkanki tłuszczowej i o wspieraniu układu nerwowego. Produkt ten ma pozytywny wpływ na kondycję skóry i paznokci, jednocześnie pozytywnie oddziałuje na kondycję psychofizyczną. 

Materiał partnera


Related Posts

Makaron z pesto z kwiatów cukinii i krewetkami

Makaron z pesto z kwiatów cukinii i krewetkami

Światowy Dzień Makaronu już 25 października. Macie już wybrany przepis na ten dzień? Może makaron z pesto z kwiatów cukinii? Ja właśnie wróciłam z Południa Włoch, gdzie dzień makaronu jest codziennie a sezon na kwiaty cukinii trwa jeszcze w najlepsze. Kwiaty cukinii u nas to jeszcze rarytas, z którym nie bardzo wiemy co zrobić. A przepisów na dania z kwiatami cukinii jest […]

Najlepsze przepisy na makarony – top 10

Najlepsze przepisy na makarony – top 10

Makaron to mój ulubiony szybki obiad. Comfort food, ale większość sosów robi się tylko tyle, ile trwa ugotowanie makaronu. Wersji smakowych są setki a większość z nich jest całkiem zdrowa, efektowna i sycąca.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *