Zapiekanka warzywna z ziemniakami i serem

Zapiekanka warzywna z ziemniakami i serem

Zima to czas na warzywne zapiekanki. Poprawiają nam humor, są sycące i robią się same w piekarniku, kiedy my grzejemy się pod kocem czy przy kominku. Zawsze też zostaje jakaś dokładka, którą można zabrać do pracy, albo szybko odgrzać sobie po przyjściu do domu. Kiedy nie ma dużo świeżych warzyw, do naszej zimowej zapiekanki trafiają oczywiście ziemniaki, grzyby, soczewica i pomidory z puszki. Do tego aromatyczne przyprawy i odrobina topionego sera na wierzch, żeby wzmocnić działanie comfort food. Będzie pysznie i zielono, bo wiosna tuż tuż!

Dieta obrotowa

Składniki na 4 porcje:

szklanka zielonej soczewicy namoczonej przez noc (lub puszka gotowej)
100 g kurek lub suszonych grzybów (namoczonych przez noc)
czerwona cebula pokrojona w piórka
ząbek czosnku przetarty przez praskę
300 g szpinaku (opakowanie baby lub połowa mrożonego)
mała cukinia
duża szczypta ostrej i słodkiej papryki, gałki muszkatołowej, tymianku
puszka pomidorów w kawałkach
100 ml wina (opcjonalnie)
4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
2 łyżeczki masła
100 g sera żółtego startego na tarce

listki bazylii do dekoracji

Zapiekanka warzywna

Przepis na zapiekankę warzywną z ziemniakami i serem

Soczewicę i grzyby ugotować razem do miękkości i odsączyć. Na patelni podsmażyć cebulę a po chwili dodać czosnek, szpinak i cukinię. Podsmażyć i odsączyć nadmiar wody. Wymieszać z soczewicą i przyprawami. W naczyniu do zapiekania ułożyć warzywa. Zalać winem i puszką pomidorów. Na wierzchu ułożyć masło i ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki. Piec 30 minut w 180 stopniach aż ziemniaki się zarumienią. Po upieczeniu posypać serem i włożyć jeszcze na chwilę do piekarnika, żeby ser się zapiekł.

Po upieczeniu dekorujemy listkami bazylii i podajemy na ciepło.


Related Posts

Sałatka z soczewicy, pęczaku, nasion konopi i granatu

Sałatka z soczewicy, pęczaku, nasion konopi i granatu

Lubicie sałatkę z soczewicy? Dziś będzie wersja z siemieniem konopnym. Konopie siewne coraz częściej trafiają na nasze stoły. Oczywiście w tej pożywnej formie, która nie ma niewiele wspólnego z indyjską wersją “imprezową”. Co konopnego możemy zjeść? W sklepach ze zdrową żywnością możemy kupić  białko konopne, olej konopny, oraz mleko konopne. W moim przepisie znajdziecie nasiona konopi – mogą być […]

Lazania warzywna z łososiem i sałatką grejpfrutową

Lazania warzywna z łososiem i sałatką grejpfrutową

Lazania dość rzadko gości na naszych stołach, bo wydaje się trudna w przygotowaniu i wymagająca azbestowych rączek, którymi układamy gorące płaty lazanii czy robienia kilku rzeczy na raz. Musimy mieć odmierzoną ilość makaronu a także sos i nadzienie, które nie może być surowe i chrupiącą górę, która nie może być przypalona. Jest też kilka elementów, które nie jest […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *