Szparagi z zielonym sosem frankfurckim

Szparagi z zielonym sosem frankfurckim

Kiedy byłam teraz 2 tygodnie w Niemczech moim ulubionym jedzeniem były albo szparagi, albo dania z lokalnym zielonym sosem ziołowym.

Szparagi dlatego, że akurat był sezon i można je było zjeść w każdej restauracji. W wielu miejscach są też budki ze szparagami, gdzie od razu można kupić sobie obieraczkę i sos, bardzo wygodna sprawa.

Zielony sos to słynny sos ziołowy, który jest specjalnością Hesji i który je się absolutnie ze wszystkim i podaje prawie do każdego dania. Tradycyjnie jednak je się wersję wegetariańską z ziemniaczkami i jajkiem na twardo, lub mięsną – jako sos do mięsa. Dzikie zioła, półprodukty lub gotowy sos można też kupić prawie w każdym sklepie. W okolicach Frankfurtu  jest nawet Szlak Krajobrazowy Dzikich Ziół, gdzie można wędrować po winnicach i łąkach koło Bingen poznając lokalną dziką kuchnię i zbierając zioła. Nic dziwnego – przecież z Bingen pochodziła św. Hildegarda, która uwielbiała zioła i dzięki nim przeszła do historii.

Frankfurt Zielony Sos

Sos ziołowy w każdym domu smakuje inaczej, bo trafiają do niego takie rośliny, jakie akurat udało się zebrać czy kupić. Zwykle jest to natka pietruszki, szczypiorek, szczaw,  rzeżucha, oraz ogórecznik i trybula. Różne składniki są też bazą sosu. Niektórzy używają tradycyjnej śmietany, inni dodają nieco twarożku, żeby sos był gęstszy, jeszcze inni decydują się na majonez i dodanie posiekanego jajka na twardo. Ja robię zielony sos z jogurtu, ale najbardziej tradycyjny przepis to 400 g ziół + 250 g serka twarogowego + 250 g śmietany+przyprawy. Wychodzi micha jak dla pułku wojska.  U mnie będzie trochę mniej i lżej, bo sos będzie dodatkiem do szparagów.

 

Składniki:

pęczek ugotowanych szparagów (końcówki obcinamy, zielonych nie trzeba obierać)

 

200 g mieszanych ziół i zieleniny np. natka pietruszki, szczypiorek, szczaw,  kiełki rzeżuchy, ogórecznik i trybula (jeśli uda nam się je zebrać, ale można zastąpić innymi ziołami)

2 posiekane szalotki – opcjonalnie

łyżka oleju

po pół łyżeczki chrzanu i musztardy

łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego

szczypta soli

pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

 

duże opakowanie jogurtu naturalnego (400g)

Rene Radzepi

Przepis na szparagi z zielonym sosem frankfurckim

 

Zioła posiekać i zmiksować z szalotką olejem i przyprawami. Taką bazę możemy sobie przygotować z większej ilości składników i zamrozić, żeby mieć na zapas, kiedy nie po drodze nam będzie z szukaniem ziół. Następnie po prostu mieszamy zioła z jogurtem. Można też od razu zmiksować wszystkie składniki razem z jogurtem. Na koniec polewamy sosem szparagi i czujemy się jak w Niemczech.

Szparagi z zielonym sosem frankfurckim

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Frankfurt nad Menem – przewodnik kulinarny

Frankfurt nad Menem – przewodnik kulinarny

Frankfurt nie jest najbardziej tłumnie odwiedzanym miastem w Niemczech, ale jest tu nadspodziewanie dużo turystów. Zawdzięcza to przede wszystkim lotnisku, które jest punktem przesiadkowym dla wielu dalekich podróży, ale jest też ciekawe samo w sobie i jako punkt wypadowy do winnic nad Renem, kurortów typu Wiesbaden i zamków np. w Heidelbergu czy Burg Rheinstein. Całkiem dobrze ma tu się typowa niemiecka […]

Rheingau – w krainie niemieckiego wina

Rheingau – w krainie niemieckiego wina

Ostatnio spędziłam 2 tygodnie we Frankfurcie jedząc typowe niemieckie dania i pijąc lokalne wino i wino jabłkowe. Jeśli chcesz zobaczyć co dobrego można zjeść we Frankfurcie, to przeczytaj tutaj. Za to, gdy tylko wyjeżdża się z  miasta w kierunku rzeki Ren, wszędzie dookoła rosną winogrona. Znajdujemy się w zagłębiu winiarskim Rheingau, gdzie produkuje się głównie rieslingi. Podobno […]



4 thoughts on “Szparagi z zielonym sosem frankfurckim”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *