Najlepsze przepisy z ziemniakami – top 10

Najlepsze przepisy z ziemniakami – top 10


Teraz kiedy spędzamy czas w domu popularność zyskują proste i tanie przepisy, które możemy zrobić z produktów, które mamy w domu.
Nie musimy robić na nikim wrażenia, ale dlaczego mamy rezygnować ze smaku.
Zwłaszcza, że ziemniaki są pyszne, sycące i tanie.

Ziemniaki pochodzą z Ameryki Południowej, ale nie można sobie już wyobrazić bez nich polskiej kuchni ani regionalnej, ani codziennej. Ziemniaki z jajkiem i mizerią to przecież typowy wakacyjny obiad. Nie wyobrażamy sobie bez nich przystawek, zup, sałatek i zapiekanek. Dzięki nim możemy cieszyć się plackami ziemniaczanymi, kluskami śląskimi, babką ziemniaczaną, pierogami ruskimi, frytkami, chipsami i pyzami.
W dobie Instagrama i ślepego kierowania się zaleceniami dietetyków ziemniaki straciły na popularności, ale kiedy mamy wrócić do nich, jeśli nie w tych kryzysowych czasach.
Moje ulubione ziemniaczane przepisy wyglądają tak

Szare kluski ziemniaczane

Szare kluski ziemniaczane z boczkiem, kaparami i cebulą

Składniki na 4 porcje:

Kluski:
5 surowych ziemniaków średniej wielkości – najlepiej zeszłoroczne, które nie puszczą dużo wody
duża szczypta soli
jajko i białko 2 jajka
pół szklanki mąki pszennej

sos:
150 g boczku pokrojonego w drobną kostkę
jajko i żółtko 2 jajka
świeżo zmielony pieprz
mała czerwona cebula pokrojona w piórka
2 łyżki kaparów do dekoracji

Przepis na szare kluski ziemniaczane z boczkiem

Zaczynamy od ugotowania klusek. Na tarce ścieramy ziemniaki. Solimy je i zostawiamy na durszlaku na kilka minut, żeby odciekły. W tym czasie gotujemy duży garnek wody i przygotowujemy sos, żeby był już gotowy, gdy ziemniaki się ugotują.

Odsączone ziemniaki mieszamy z jajkiem i mąką. Łyżką lepimy duże kluski i wrzucamy je do gotującej się wody.
Taką ilość ciasta trzeba będzie gotować na 2 albo 3 tury. Kluski są gotowe minutę po wypłynięciu na powierzchnię. Trzeba je wtedy wyłowić łyżką cedzakową i zostawić na durszlaku do odcedzenia.

Sos:
Boczek smażymy na patelni aż tłuszcz się wytopi a boczek będzie rumiany. Do miski odlewamy tłuszcz, dodajemy jajka i pieprz. Mieszamy i wsypujemy do sosu gorące jeszcze, odsączone ugotowane kluski. Mieszamy i wykładamy na talerze. Posypujemy usmażonym boczkiem, cebulą i kaparami.

Koreczki z ośmiornicy z ziemniakami i oliwkami

Koreczki z ośmiornicy z ziemniakami i oliwkami

Składniki na 4 porcje:


6 średnich ziemniaków do pieczenia
puszka z gotową ośmiornicą w oleju
słoik zielonych oliwek
wykałaczki

Przepis na koreczki z ośmiornicy


Ziemniaki przekroić na pół i upiec w piekarniku aż się zarumienią. Na wykałaczkę nabić oliwkę i kawałek ośmiornicy. Wbić w każdy ziemniak po 2 koreczki.

Sałatka z selera, ziemniaków, śliwek i śledzia

Sałatka z selera, ziemniaków, śliwek i śledzia

Składniki na 2 porcje:

bulwa selera ugotowana ze skórką i obrana
4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach i obrane
jabłko – pokrojone w słupki bez obierania
opakowanie gotowych śledzi w śmietanie – u mnie 300 g razem z sosem
2 łyżki chrzanu
świeżo zmielony pieprz
garść śliwek suszonych bez pestki
mała czerwona cebula pokrojona w piórka
łyżka kaparów odsączonych z zalewy
płatki migdałów podprażone na patelni

Przepis na sałatkę z selera, ziemniaków, śliwek i śledzia

Selera i ziemniaki kroimy na duże kawałki i wykładamy na 2 talerze. Dodajemy pokrojone jabłka. Chrzan i pieprz dodajemy do opakowania śledzie i mieszamy. Kroimy śledzie na mniejsze kawałki i wykładamy na talerz z ziemniakami razem z sosem.
Dekorujemy śliwkami, cebulą, kaparami i płatkami migdałów.

Frytki z majonezem z wasabi

Frytki z majonezem z wasabi

Składniki:

kupne mrożone frytki upieczone wg. przepisu na opakowaniu

sos:
3 łyżki majonezu
łyżeczka pasty Wasabi
pół łyżeczki spiruliny albo matchy dla koloru (opcjonalnie)

Przepis na frytki z majonezem z wasabi

Składniki sosu mieszamy i podajemy z upieczonymi frytkami. Jeśli mamy więcej czasu możemy zrobić też 2 sos z mango wg, tego przepisu:

Gzik – ziemniaki z twarożkiem

Składniki:


kilka ładnych,średnich ziemniaków
250 g białego sera twarogowego
pół małego opakowania śmietany 12%
mała cebula
pęczek rzodkiewek
pęczek szczypiorku
mały ząbek czosnku
świeżo mielony pieprz i sól
Pełny przepis tutaj

Pizzoccheri

Pizzoccheri

Składniki:

50 g masła
cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku przetartego przez praskę
4 ziemniaki ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone na ósemki
pół kilo kapusty wigilijnej lub bigosu
kilka listków świeżej szałwii (opcjonalnie)
świeżo zmielony pieprz
250 g makaronu gryczanego lub łazanek
200 g sera żółtego startego na tarce (u mnie gouda pół na pół z parmezanem)

Pełny przepis tutaj

Pieczone ziemniaki z fetą i cynamonem

Składniki:


pół kilo ziemniaków ugotowanych w mundurkach
mały kalafior podzielony na małe różyczki lub opakowanie mrożonego
pół główki czosnku (bez obierania)
3 łyżki oliwy
łyżeczka cynamonu
po ćwierć łyżeczki pieprzu i suszonego rozmarynu
ser feta pokrojony na kawałki
garść ciemnych oliwek bez pestek
drobno posiekany szczypiorek
drobno posiekany koperek
kilka dużych kaparów do dekoracji
połowa owocu granatu – wyłuskana

Pełny przepis tutaj

pizza z boczkiem

Pizza z boczkiem i ziemniakami

Składniki:

Ciasto:

200 g mąki
pół łyżeczki soli
łyżeczka drożdzy instant
łyżka oliwy
100 ml wody
Dodatki:

2 ziemniaki (umyte i obrane)
100 g mascarpone
szalotka lub mała cebula + ząbek czosnku
50 g twardego żółtego sera startego na tarce (u mnie parmezan) – zostawić garstkę do dekoracji
50 g boczku pokrojonego w drobną kostkę
pęczek szczypiorku lub dymki – drobno posiekany
8 listków bazylii do dekoracji
sól i pieprz (świeżo mielony)

Pełny przepis tutaj

Babka wielkanocna

Ciasto z mąką ziemniaczaną, winem i advokatem

Składniki:


2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru pudru
szklanka białego wina
3 jajka
3 łyżki likieru advokat
5 łyżek majonezu
pół łyżeczki kurkumy
szczypta szafranu
szczypta soli
5 kropli aromatu pomarańczowego bio
garść suszonych śliwek drobno pokrojonych
keksówka posmarowana olejem i posypana mąką


Przepis na ciasto z winem i advokatem


Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszaj w dużej misce.
Dodaj cukier puder, likier, jajka, przyprawy, majonez i 5 kropel aromatu pomarańczowego. Miksuj przez minutę a gdy masa będzie gładka, dodaj śliwki, wymieszaj i przelej do keksówki posmarowanej olejem i posypanej mąką.
Piecz w piekarniku w 175°C przez godzinę.


Related Posts

Sałatka ziemniaczana z cukinią i śliwką węgierką

Sałatka ziemniaczana z cukinią i śliwką węgierką

Robiliście kiedyś sałatkę ze śliwką węgierką? Jesień to przecież czas, kiedy śliwki węgierki dodajemy do wszystkiego -od ciast do przetworów. Są takie piękne – żółte w środku, z welwetową skórką, lekko wydłużone – typowo polskie. Dlatego dziś będzie sałatka ziemniaczana właśnie ze śliwką. Jest tak pyszna, że będę ją robić także po sezonie – ze śliwkami z octu. Sałatkę […]

Sałatka z pieczonych warzyw z fetą i cynamonem

Sałatka z pieczonych warzyw z fetą i cynamonem

Uwielbiam sałatki na ciepło i cudowny zapach pieczonych w piekarniku ziemniaków. Ten zapach można jeszcze podkręcić dodając do pieczenia aromatyczny cynamon i posypując je po upieczeniu zieleniną. Pieczone warzywa układamy na talerzu, posypujemy dodatkami i jemy jeszcze ciepłe. Najpyszniejsze w tej sałatce są pieczone różyczki kalafiora i upieczony do kremowej miękkości czosnek. Piękny kolor i chrupkość to zasługa ziarenek granatu, można […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *