Piwo rżnięte, czyli řezané pivo pół na pół ciemne z jasnym

Piwo rżnięte, czyli řezané pivo pół na pół ciemne z jasnym

Niedawno byłam w Pradze na kulinarnej wycieczce (zobacz tu więcej o niej). Oczywiście podstawowym i tańszym niż woda mineralna napojem jest tam piwo. Gdybyśmy nie mogli się zdecydować czy ciemne czy jasne, to nie musimy wybierać. W każdym czeskim barze możemy napić się piwa pół na pół  – ciemnego z jasnym. Nie trzeba jednak jechać tak daleko. Wystarczy je delikatnie nalać w domu. Sekretem jest różnica w gęstości obydwu piw – to na górze powinno mieć mniej ekstraktu, a to na dole być bardzo mocno schłodzone. Ilość ekstraktu powinna być napisana na butelce – piwa fabryczne mogą nie mieć tego oznaczenia, ale rzemieślnicze na pewno będą miały. Łatwiej jest zrobić piwo pół na pół z ciemnym na dole, bo ciemne mają zwykle więcej ekstraktu, więc najlepiej zacząć od tej opcji. Osobiście nie lubię, kiedy jest dużo pianki, ale łatwiej jest za pierwszym razem zrobić wersję z pianką.

Składniki na 2 kufle:

jasne zimne piwo

ciemne zimne piwo np. stout czy porter – mocno schłodzone

Przepis na piwo rżnięte

Do kufla wlewamy pół butelki ciemnego piwa. Powinno być trochę pianki, ale bez przesady. Następnie bierzemy łyżkę i trzymając ją odwróconą do góry denkiem i przy ściance kufla delikatnie wlewamy jasne piwo tak, żeby się nie wymieszały.

Piwo rżnięte, czyli řezané pivo pół na pół ciemne z jasnym

Do tego koniecznie jakieś przekąski czy przegryzki najlepiej pizza. Jak mówi niemieckie przysłowie 3 piwa razem dają sznycla, czyli, że nie da się pić piwa nic nie jedząc.  Jeśli nic nie mamy w domu, to wtedy googlujemy “pizza warszawa dostawa” i  też nie umrzemy z głodu.

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Grzane piwo dyniowe

Grzane piwo dyniowe

Lubicie pumpkin spice latte? To idealna kawa na tą porę roku, która pachnie dynią i piernikiem. Jej bardziej wieczorową wersją jest grzane piwo dyniowe. Wpadłam na ten pomysł w czasie niedawnej wycieczki do Serocka. Pogoda była barowa, a w lokalnej gazetce znalazłam kącik dyniowy z przepisem na kawę pumpkin spice latte. Przypomniałam sobie wtedy, że mam w zamrażalce zbunkrowane […]

Praga – przewodnik kulinarny

Praga – przewodnik kulinarny

Kiedy byłam pierwszy raz w Pradze nie byłam bardzo mięsna, więc najbardziej smakowało mi jedzenie w wegetariańskiej knajpie prowadzonej przez Hare Kriszna. Trzeba bowiem stwierdzić, że przygotowywaniu dań tradycyjnej czeskiej kuchni żadne warzywo poza ziemniakiem nie odniosło jeszcze krzywdy. Za drugim razem w Pradze moim głównym źródłem kalorii było piwo i marynowany camembert, który uwielbiam (zobacz przepis). […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *