Naturalnie i zdrowo – recenzja książki Sarah Britton

Naturalnie i zdrowo – recenzja książki Sarah Britton

Bardzo podobała mi się jej poprzednia książka – „My New Roots”. Nie mogłam więc sobie odmówić sięgnięcia po “Naturalnie i zdrowo”.

Jeśli nie znacie historii bloga My New Roots to obejrzyjcie koniecznie występ pani Britton na TEDx. Opowiada w nim jak osoba wychowana w typowej miejskiej rodzinie, gdzie wszyscy żywili się hot dogami i mlekiem (bynajmniej nie roślinnym) została guru zdrowego żywienia, dietetyczką, wegetarianką, która wierzy, że jedzenie nas leczy i sprawia, że jesteśmy tym, kim jesteśmy. W jaki sposób? Wystarczą drobne zmiany, ale wprowadzanie codziennie i uczenie się nowych rzeczy np. technik kulinarnych. Jeśli nauczymy się robić mleko roślinne nasze życie będzie lepsze!

 

Jak gotuje Sarah Britton?

Jeśli kojarzycie przepisy z jej bloga, to wiecie że przepisy będą wegetariańskie, bezpretensjonalne, zbilansowane, pyszne i kolorowe. Czytając książki o kuchni wegetariańskiej zawsze się zastanawiam jaki był ciąg myślowy, który doprowadził do powstania risotto ze słonecznika zamiast ryżu czy pizzy z pieczarek portobello.

Naturalnie i zdrowo Sarah Britton My New Roots

Co wyróżnia “Naturalnie i zdrowo”?

Sarah Britton pokazuje jak gotować z łatwo dostępnych, tanich składników. Wystarczy trochę pobawić się codziennymi produktami i zastosować kilka nowych technik np. karmelizowanie czy prażenie. Przecież orzechy mogą wzbogacić i pomóc wykończyć każde danie. Będą jeszcze lepszą posypką, jeśli je podprażymy na patelni. A jeśli zamiast patelni użyjemy piekarnika, to będzie to już totalny wypas, bo cała powierzchnia orzecha będzie chrupka a nie tylko ta krawędź, która stykała się z patelnią.
W ten sposób proste składniki zamieniają się sycące dania. Typowymi dla My New Roots daniami są zdrowe wege wersje klasycznych dań np. kanapki z kurczakiem curry czy risotta.

Sarah Britton dba też o zero waste i to takie, które przekłada się na krótszy czas spędzany w kuchni. Uczy nas, żeby przygotowywać większe ilości dań i składników, żeby starczyły nam na kolejne dni i następne posiłki. Jej kuchnia jest modułowa, więc łatwo jest wymieniać poszczególne elementy układanki i modyfikować dania w zależności od tego, co mamy w lodówce.

Jest też kilka przepisów na sytuacje, gdy jesteśmy głodni, ale nie mamy nic do jedzenia w lodówce. Wystarczy paczka mrożonego groszku i pyszna zupa krem gotowa.

“Naturalnie i zdrowo” uczy nas też, że jeśli będziemy mieć w kuchni kilka podstawowych produktów, to nigdy już nie będziemy chodzić głodni. Większość przepisów oparta jest o komosę, jarmuż, grzyby i buraki.

Co bym ugotowała z “Naturalnie i zdrowo”?

Dobrze wygląda wegetariańska wersja sałatki cezar z grillowaną sałatą, sałatka z hummusem na dnie miski, pesto z buraków. faszerowana dynia, pieczony ser feta, kuskus z selera bulwiastego,salsa z owoców i prażona ciecierzyca. A na deser? Na pewno zrobię lody arbuzowe!

Naturalnie i zdrowo Sarah Britton My New Roots

Naturalnie i zdrowo
Autorka: Sarah Britton
Wydawnictwo Marginesy
Data premiery: 2018
Liczba stron: 240
Okładka: twarda


Related Posts

Jadłonomia po polsku – recenzja książki Marty Dymek

Jadłonomia po polsku – recenzja książki Marty Dymek

Jadłonomii nie trzeba nikomu przedstawiać. Jej przepisy są tak popularne, że co roku przed świętami powodują znikanie boczniaków ze wszystkich sklepów. W końcu boczniak to prawie śledź. Po premierze jej najnowszej książki “Jadłonomia po polsku”, która ukazała się w maju nakładem wydawnictwa Marginesy, poznikają też wszystkie warzywa w puszce. Marta Dymek pokazuje bowiem tysiąc przepisów na kreatywne wykorzystanie ciecierzycy i fasoli. […]

Świętujemy – recenzja nowej książki Wegan Nerd

Świętujemy – recenzja nowej książki Wegan Nerd

Jak urządzić święta bez mięsa i nabiału? Boże Narodzenie to jeszcze bułka z masłem, ale co z Wielkanocą, imieninami cioci i imprezą ze znajomymi? Co zrobić, żeby świąteczny stół zawsze uginał się od pyszności i żeby nawet mięsożercy byli zadowoleni? Na pomoc rusza Alicja Rokicka z bloga Wegan Nerd. Uważa ona, że w kuchni najważniejsze są przyprawy. To majeranek, jałowiec i liście laurowe nadają smaku klasycznym […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *