Czerwiec to czas na przetwory z kwiatów czarnego bzu i na orzeżwiające lemoniady. Od wieków czarny bez był wykorzystywany w medycynie ludowej jako lek na kaszel i przeziębienie i jako rozweselające wino musujące. Nalewki, napoje i syropy z czarnego bzu są też po prostu bardzo smaczne i aromatyczne, stąd ich wielka popularność. Dodatkową atrakcją były naturalne drożdze występujący na kwiatach, które pomagały uzyskać musujące wino.
Syrop można zrobić teraz, dopóki czarny bez nie przekwitnie, albo kupić w sklepie ekologicznym. To prawdziwy smak lata i idealny napój na letnie pikniki. Nie trzeba słodzić, bo syrop jest już i tak bardzo słodki.
Składniki:
duży ogórek szklarniowy – obrany i pokrojony na kawałki
sok z 2 limonek
100 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
garść listków świeżej mięty
litr wody gazowanej
szczypta soli
kostki lodu (opcjonalnie)
Przepis na lemoniadę z ogórkiem i czarnym bzem
Ogórek miksujemy z listkami mięty, sokiem z limonek i syropem z czarnego bzu. Przed podaniem rozcieńczamy wodą gazowaną i podajemy z kostkami lodu.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!
Super przepis na pewno spróbuję 😊
zapowiada się bardzo ciekawie, muszę wypróbować Twój przepis
Takiej lemoniady nie piłam. Muszę spróbować 😀