Leczo z okrą

Leczo z okrą

Uwielbiam leczo, ale o tej porze roku jest łatwiej w sklepie o okrę niż o cukinię. Okrę można kupić w prawie każdym sklepie arabskim czy indyjskim, który ma zamrażarkę. To coś pomiędzy ogórkiem i fasolą. Dobrze komponuje się z pomidorem i intensywnymi przyprawami. Jest sycąca a po podgrzaniu zagęszcza dania i nadaje im pysznego smaku. Zwykle kupuję mrożoną, bo świeżą trzeba szybko zużyć po kupieniu, żeby nie uschła i nie zrobiła się łykowata.

Składniki:
3 cebule pokrojone w piórka
2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
3 papryki czerwone – oczyszczone i pokrojone na kawałki
łyżka oliwy

po pół łyżeczki imbiru, ostrej papryki, kurkumy, tymianku i rozmarynu
cukinia pokrojona w półplasterki
400 g mrożonej okry
duże opakowanie passaty pomidorowej

Jak przygotować leczo z okrą?
Podsmażamy cebulę aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i paprykę, szklankę wody i przyprawy. Po 15 minutach dodajemy cukinię i okrę, Gotujemy do miękkości i na koniec dodajemy passatę pomidorową.

Leczo z okrą


Related Posts

Leczo śródziemnomorskie ze szparagami

Leczo śródziemnomorskie ze szparagami

Lubię gotować, ale mam tendencje, żeby w kółko robić jakąś jedną potrawę. Kiedy jest lato i mamy dostęp do dobrej cukinii, mogłabym w kółko jeść leczo. To idealne danie, ponieważ wystarczmy pokroić, podgrzać i wrócić za pół godziny, kiedy danie będzie gotowe. Żeby nie zanudzić domowników wprowadzam różne drobne modyfikacje leczo. Dopóki jest jeszcze sezon […]

Leczo z morelami i migdałami

Leczo z morelami i migdałami

Latem można żywić się samym leczo. Jednego dnia klasyczny przepis, drugiego dnia ze szparagami, trzeciego z fasolką.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *