Deser z makaronem? Brzmi to niecodziennie, ale jeśli lubicie indyjskie desery typu faluda z makaronem ryżowym, to na pewno pokochacie ten deser. To też doskonały deser dla dzieci. Makaron smakuje czekoladą, galaretka jest słodka, bita śmietana zachęca do sprawdzenie co kryje się w środku i do tego przemycamy sporo borówek, które są zdrowe.
Składniki na 4 porcje:
2 galaretki w tym samym kolorze – u mnie agrestowe
szklanka drobnego makaronu np. mini świderki z czekoladą
opakowanie borówek 250 g
kilkanaście truskawek – pokrojonych na plasterki (część zostawiamy do wykończenia deseru)
bita śmietana
Przepis na galaretkę z makaronem i borówkami
Galaretki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawiamy do przestudzenia. W tym czasie gotujemy makaron na półtwardo (połowa czasu wskazanego na opakowaniu), żeby nie rozmiękł w deserze. W pucharku układamy warstwę borówek (¼ na każdą porcję), warstwę makaronu, warstwę truskawek i zalewamy przestudzoną galaretką. Zostawiamy w lodówce, żeby galaretka się ścięła. Przed podaniem dekorujemy galaretkę bitą śmietaną i truskawkami.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!