„Dzika kuchnia” Łukasz Łuczaj

„Dzika kuchnia” Łukasz Łuczaj

Wydawnictwo Nasza Księgarnia 2013

„Dzika kuchnia” to niezwykła książka, która uczy, że obiadu można szukać nie tylko w supermarkecie, ale też na łące i że zwykłe „zielska” to najlepsza i najoryginalniejsza przyprawa.

Jak Łukasz Łuczaj używa dzikich dodatków? 

Przede wszystkim jako przypraw np liść dębu jako dodatek do kiszonych ogórków, chrzan do twarożka, mizeria z czosnkiem niedźwiedzim, pierogi ruskie z dziką miętą.

Ale może być to podstawa dania jak np. w zupie z młodych pokrzyw.

pokrzywowa

Czego możemy się nauczyć z tej książki?

Nie zbieraj roślin chronionych, nie zbieraj wszystkich, żeby zostało dla innych ludzi i zwierząt.

Myj liście, jeśli będziesz je jeść na surowo, żeby unikną zakażenia pasożytami.

Każdy gatunek zbieraj do osobnego worka/torebki, żeby oszczędzić sobie czasu przy gotowaniu

Zbieraj młode, delikatne części, są smaczniejsze.

Zaopatrz się w tasak i blender – im drobniej posiekasz, tym lepiej

Dzikie rośliny można stosować jako dodatek do większości dań. Pomyśl o spaghetti, karkówce czy jajecznicy.Niby zwykłe, ale wzbogacone dodatkiem dzikich ziół czy liści. Nie musisz wynajdować na nowo koła.

Część roślin można jeść na surowo, ale niektóre bez obgotowania są trujące.

debowa

 

Jak wygląda przykładowy przepis?

 

Zupa z młodych pokrzyw

Składniki

cebula + 2 łyżki mąki na zasmażkę

ilka garści młodych pokrzyw

bulion

marchewka, ziemniak

łyżka masła, octu, 2 łyżki śmietany.

 

Do zasmażki z posiekanej cebuli i mąki dodać umyte i posiekane pokrzywy i plasterki marchewki.

Zalać bulionem  dodać pokrojony w kostkę ziemniak i gotować do miękkości.

Przyprawić masłem, octem i śmietaną


Related Posts

“Smak chili, smak życia” – recenzja

“Smak chili, smak życia” – recenzja

Czy da się opowiedzieć całe swoje życie poprzez kolejne dania wykwintnej kolacji? Eve, bohaterka tej książki gotuje właśnie taką ucztę, która symbolizuje jej wejście w dorosłość. Każda potrawa z czymś się kojarzy, coś znaczy. Eve poznajemy zawsze pośrednio, poprzez postacie, które mają z nią coś wspólnego. Jest postacią drugoplanową w historiach jej […]

“Słoiki na słodko i na słono” jako pomysł na klub obiadowy w pracy

“Słoiki na słodko i na słono” jako pomysł na klub obiadowy w pracy

Słoiki z wydawnictwa Buchmann nie są przeznaczone dla dzieci w Warszawie, tylko dla nas do pracy, żebyśmy mogli zabrać sobie do biura coś pysznego. Co będzie potrzebne? Oczywiście słoik, może być też pudełko lunchowe (ale wtedy nie olśnimy kolegów z biura piękną, kolorową kompozycją), oraz ułożone warstwowo składniki. Jest to współczesna kuchnia, która nie boi się egzotycznych smaków i dodatków kuchni […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *