“Czajnikowy.pl. Dobra herbata” – recenzja

“Czajnikowy.pl. Dobra herbata” – recenzja

Nie ma bardziej codziennego napoju w Polsce. Często parzymy go odruchowo z torebki ekspresowej. Kubek stoi obok komputera, aż ostygnie, a zielona herbata stanie się gorzka. A przecież to łatwo dostępny przysmak, który oprócz smaku dostarcza nam też okazji do spotkań z przyjaciółmi i pomysłów na napoje i desery np. ciasto z herbatą czy kuloodporną herbatę (kliknij po przepis). A jest przecież zdrowszy niż kawa czy piwo.

 

Dlatego pora na wycieczkę do herbaciarni. Jeśli nie wiecie co wybrać, można się dokształcić u Rafała Przybyloka – herbacianego eksperta, który prowadzi bloga Czajnikowy.pl, herbaciarnię i sklep z herbatą. Facet wie o czym mówi.

Dzięki niemu możemy poznać nie tylko zielone czy czarne herbaty, ale też oolong, żółtą, czerwoną i białą. Poznamy też wiele legend i herbacianych historii o chińskich cesarzach, buddyjskich mnichach i brytyjskich kolonizatorach. Jest też część praktyczna, gdzie dowiemy się jak zaparzyć herbatę, jakie ustrojstwa do parzenia herbaty kupić, żeby nie skompromitować się pijąc z  niuchara i wiedzieć co to gaiwan.

 

Nie zabraknie też wiedzy historycznej o herbaciarniach jako miejscu spotkań dla XVIII wiecznych kobiet, które nie miały wstępu do kawiarni, herbacie jako bezpiecznym napoju w czasach, kiedy w miastach nie było dostępu do czystej wody pitnej, jako alternatywie dla piwa w krajach arabskich, o roli herbaty w historii USA i pobytach na plantacjach herbaty jako lekarstwie na chorobę popromienną w Japonii po Hiroszimie.

Można też przeczytać jak pije się herbatę na całym świecie i poznać przepisy na herbatę po tajsku, domową herbatę z prażonym ryżem, bubble tea, poncz herbaciany i  yerba mate podawaną w owocach.

 

Czytając “Dobrą herbatę” przeniosłam się do wspomnień o PRLowskiej herbacie parzonej z gruzińskich liści, rozcieńczanej z esencji, podawanej z konfiturami i w szklance z metalowym koszyczkiem, która była popłuczynami po złotych czasach samowarów. Do pierwszej wizyty we wspaniałej czeskiej orientalnej herbaciarni po drugiej stronie granicy w Cieszynie i  do pierwszej bubble tea, na którą był szał kilka lat temu. Polecam samemu udać się w tę podróż.

 

 

 

 
Czajnikowy.pl. Dobra herbata  Rafał Przybylok
 

Czajnikowy.pl. Dobra herbata

Autor:     Rafał Przybylok

Wydawnictwo Nasza Księgarnia

Data premiery:     2017

Ilość stron:     320


Related Posts

Kuloodporna herbata, czyli zdrowa herbata z pianką

Kuloodporna herbata, czyli zdrowa herbata z pianką

Prawdziwą karierę zrobiła ostatnio kuloodporna kawa. To sposób na zdrowszą wersję kawy dla sportowców czy osób na diecie paleo, bo zamiast pianki z mleka, mamy równie pyszną piankę z masełka i kokoska i to bez laktozy i bardzo szybko.  Smakuje lepiej niż latte w sieciowej kawiarni. Mało kto wie, że pierwowzorem tego napoju była herbata z masłem pita w Mongolii. W tym […]

Ciasto z porzeczkami i zieloną herbatą

Ciasto z porzeczkami i zieloną herbatą

Lubię ciasta, które nie są zbyt słodkie. Zwłaszcza jeśli jest w nich jakaś nieoczywista nuta np. kwaśne owoce czy goryczka herbaty. W ogóle uważam że teraz kupne słodycze i ciasta w cukierniach są przeładowane cukrem i jednostronnie słodkie. Nie ma w nich żadnych niuansów. Możliwe, że zmieniły się smaki, ale może po prostu trzeba zacząć piec bardziej naturalnie, tak jak kiedyś? Ponieważ jestem […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *