Chińskie jajka herbaciane

Chińskie jajka herbaciane

Przepis z warsztatu o kuchni Singapuru, prowadzonego przez kolektyw Asian Food Foundation,
Jajka przypominają nasze barwione cebulą.
Są ugotowane są w wodzie zabarwionej herbatą, sosem sojowym i przyprawami.
Zapamiętam to na przyszłą Wielkanoc!
jajka herbaciane

Składniki:

8 jajek ugotowanych na półtwardo (5 minut)
Marynata:
2 szklanki wody
łyżka liści herbaty wędzonej (np Lapsang)
pół szklanki sosu sojowego
pół łyżeczki czarnego pieprzu, nasion kopru, cukru
8 gożdzików
2 gwiazdki anyżu
2 laski cynamonu

Przygotować marynatę ze składników powyżej, zagotowując i zostawiając ją na 10 minut w garnku, żeby herbata naciągnęła. Ugotowane jajka wyjąć z wody, delikatnie obtłuc skorupki, ale nie obierać. Jajka włożyć do garnka z marynatą i gotować 5 minut. Przed podaniem ostudzić w garnku z zalewą.
jajko herbaciane


Related Posts

Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior

Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior

Moją ulubioną śniadaniową pastą do chleba jest mus z wątróbki. Klasyczna wersja z kuchni żydowskiej to drobno posiekana wątróbka, którą wcześniej smażyliśmy z cebulką, podawana z posiekanym jajkiem i buraczkami. Jest coś atawistycznego w krwawych czerwonych buraczkach podawanych jako dodatek do mięsa, ale ja wolę dodawać wiśnie i miksować wątróbkę. Wtedy ma lepszą konsystencję i nie trzeba tak dokładnie czyścić surowych […]

Pascha czekoladowa ze śliwkami

Pascha czekoladowa ze śliwkami

Nie jestem jakimś wielkim fanem dań wielkanocnych. Na Wigilię mogłabym jeść wszystko i to codziennie przez cały rok, a na Wielkanoc jest za dużo mięsa, jajek i kruchego ciasta. Nie muszę dodawać, że mazurki to też nie jest to, co króliki lubią najbardziej. Jest jednak danie, które uwielbiam pasjami – pascha. Zwłaszcza jeśli nie wpakuje się do nie za dużo bakalii i nie przesłodzi. Zwykle […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *