Chili wegatariańskie z ryżem

Chili wegatariańskie z ryżem

Co najmniej raz w tygodniu gotuję jakieś danie jednogarnkowe. Zaletą jest nie tylko mała ilość garnków do zmywania, ale też to, że w czasie przygotowania potrawy można zająć się czymś innym. Ponieważ smaki dania mogą się przegryźć, efekt jest zawsze pyszny. To prawdziwy comfort food, który można też przygotować wcześniej i zawekować lub zamrozić a potem tylko podgrzać, ugotować ryż i gotowe. Chili jest lekko pikantne, mieni się wszystkimi kolorami lata.

Polecam wersję wegetariańską, ponieważ łatwiej ją przechowywać niż tradycyjne chili con carne. Jeśli nagotujemy wielki gar na kilka dni, albo chcemy przygotować weki wersja wege jest optymalna.

Składniki chili:

cebula – poszatkowana
szalotka – poszatkowana
2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
czerwona papryka pokrojona w paski
4 łodygi selera naciowego pokrojonego w plasterki
puszka czarnej fasoli
puszka białej fasoli
puszka kukurydzy
łyżeczka kuminu
pół łyżeczki wędzonej papryki
szczypta cynamonu
łyżeczka pasty chili
pół łyżeczki otartej skórki z limonki
passata z pomidorów (pół opakowania) lub pomidory w puszce
sos Uncle Ben`s Chilli Con Carne
3 kostki czekolady gorzkiej 70% lub 2 łyzki kakao
opakowanie tofu naturalnego pokrojonego w kostkę
ugotowany ryż i sok z limonki do podania

Jak przygotować chili?

W garnku podsmaż cebulę, szalotkę i czosnek. Po chwili dodaj paprykę i seler naciowy. Po 5 minutach zamieszaj i dodaj przyprawy, skórkę z limonki oraz puszki, a na końcu – po kolejnych 5 minutach: passatę z pomidorów, czekoladę i sos chili con carne.
Do­kład­nie wy­mie­szaj i go­tuj przez 30 minut na małym ogniu. Jeśli bę­dzie zbyt gęste, możesz dodać wody. Przed podaniem wyłóż na talerz z ryżem, posyp pokrojonym tofu i polej sokiem z limonki.


Related Posts

Aksamitne ciasto czekoladowe z pomidorami i chili

Aksamitne ciasto czekoladowe z pomidorami i chili

Chyba założę nowego bloga z przepisami na ciasta warzywne. Są jeszcze pyszniejsze niż tradycyjny murzynek czy ciasto czekoladowe a dodatek warzyw sprawia, że możemy ograniczyć ilość mąki i cukru a za to przemycić sobie coś zdrowego. Przecież likopen zawarty w pomidorach pod wpływem temperatury pieczenia staje się jeszcze zdrowszy niż na w surowym pomidorze. Czy może być lepiej? Tak! Spójrzcie […]

Sałatka Santa Fe

Sałatka Santa Fe

Santa Fe to sałatka z awokado, czipsami kukurydzianymi i meksykańską czarną fasolą. Można do niej dodać kurczaka lub podsmażone krewetki. Jeśli masz trochę guacamole to też nie zaszkodzi. Ostatnio przerzuciłam się z typowych sałatek warstwowych, gdzie poszczególne warzywa ułożone są jedno na drugim na sałatki, gdzie warstwy są poziomymi pasami. Od razu ładniej i bardziej kolorowo.   Składniki: garść […]



1 thought on “Chili wegatariańskie z ryżem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *