Barszcz na zakwasie

Barszcz na zakwasie

To będzie barszcz nad barszcze. Poza tym można go zrobić z wyprzedzeniem. W tym roku starałam się, żeby wszystkie wigilijne dania, które można zrobić wcześniej, a barszcz można, były zrobione wcześniej a nie na ostatnią chwilę, wszystkie na raz, wśród pokrzykiwań i histerii (jak to nakazuje staropolska tradycja). Wiem, że im się więcej napracujemy, tym bardziej pokażemy, że kochamy naszych bliskich i że wg. tradycji nastrój na święta ma być stonowany, bo przecież post i nie ma co się cieszyć na zapas.

Na pewno jednak dobry barszcz poprawi wszystkim humor. Jest to też jedna z najzdrowszych zup – pod warunkiem, że jej nie przegotujemy – bo zakwas buraczany to doskonały probiotyk. Najlepiej byłoby jeść ją przez cały rok.

Jedyny minusem domowego barszczu jaki przychodzi mi do głowy jest to że coraz trudniej o dobre buraki (najlepiej kupować podłużne) i że kupne zupy w kartonie są całkiem smaczne, więc trzeba się postarać, żeby różnica w smaku biła po oczach. W przeciwieństwie do kupnych i domowych uszek, kiedy kupne są zwykle tak syfne, że nie trzeba się wcale starać, robiąc wersję domową, żeby był efekt wow.

Zaczynamy ze sporym wyprzedzeniem – minimum tydzień od zakwasu na barszcz. Spokojnie można go zrobić 2 tygodnie czy miesiąc przed Wigilią i trzymać w lodówce. W dniu imprezy wystarczy dodać bulion warzywny z jabłkiem i gotowe. Jeśli nie mamy czasu to gotowy zakwas można kupić w sklepie ekologicznym, ale robi się go bardzo prosto.

Składniki na barszcz na zakwasie:

litr zakwasu z buraków

2 litry bulionu warzywnego

kwaśne jabłko obrane i pokrojone na kawałki

łyżka majeranku

Składniki na zakwas

litr przegotowanej i wystudzonej wody

łyżka soli

pół kilo surowych czerwonych buraków  obranych i pokrojonych w cienkie plasterki

4 ząbki czosnku obranych i pokrojonych na pół

2 listki laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

Jak zrobić zakwas z buraków?

Rozpuszczamy sól w wodzie. Buraki ciasno układamy w czystym, wyparzonym garnku glinianym lub dużym słoiku. Dodajemy przyprawy i zalewamy solanką. Odstawiamy na tydzień. Jeśli się spieszymy możemy dodać coś co przyśpieszy proces fermentacji, bo jest samo fermentowane np. łyżkę wody z ogórków kiszonych albo skórkę prawdziwego chleba na zakwasie.

W drugim dniu po nastawieniu zakwas zaczyna pracować i pojawia się pianka, która na koniec znika. Jest to  proces fermentacji a nie pleśń, nie ma się czym martwić.

Po tygodniu zlewamy zakwas do butelki. Wlewamy odrobinę oliwy, żeby nie było dostępu powietrza i trzymamy w lodówce. Buraków nie wyrzucamy, można z nich zrobić pyszną surówkę.

Jak zrobić barszcz z zakwasu?

Przygotowujemy bulion warzywny z porcji warzyw na rosół, które gotujemy z listkiem laurowym, 2-3 kulkami ziela angielskiego i ziarenkami pieprzu. Bulion odcedzamy. Warzywa możemy zostawić sobie na sałatkę jarzynową (tu przepis). Do bulionu dodajemy jabłko i majeranek. Przed samym podaniem zagotowujemy bulion i wlewamy do niego zakwas, podgrzewamy chwilę, ale nie doprowadzamy do wrzenia.

Gotowy barszcz podajemy z uszkami  (tu przepis) i opcjonalnie z czymś zielonym do dekoracji (np. natką pietruszki) lub młodymi listkami botwinki.

barszcz z buraków na zakwasie

Przy gotowaniu wspaniale słucha się podcastów. Chcesz się przekonać? Posłuchaj najnowszego odcinka mojego podcastu!


Related Posts

Wigilia – co można przygotować wcześniej, zrób wcześniej

Wigilia – co można przygotować wcześniej, zrób wcześniej

Wigilia to jedno z moich ulubionych Świąt i jedno z prostszych świąt do wyprawienia w domu, bo prawie wszystko można przygotować wcześniej i zamrozić, bez utraty smaku.

Zupa z marakui, wanilii i białej czekolady

Zupa z marakui, wanilii i białej czekolady

To kolejny przepis inspirowany “Francuską Nigellą”, czyli  Trish Deseine, autorką przewodnika “Paryskie Smaki” i drinkiem Pornstar Martini, który jest nieziemską mieszanką marakuii wanilii. Zupkę robi się w 2 minuty, ale trzeba uważać, żeby nie przedawkować, bo marakuja i jej przepyszne jadalne pestki jest kwaskowata i nie czujemy, jak właśnie zjadłyśmy pół tabliczki czekolady. Pamiętaj, że te proporcje to na 2 […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *