Babka piaskowa

Babka piaskowa

Przepis na babkę piaskową z warsztatów wielkanocnych organizowanych przez Batidę, KitchenAid i Kukbuk w Batidzie na Woli.

Składniki
masło 280 g
cukier 217 g
jaja 4 sztuki
mąka 200 g
mąka ziemniaczana 133g
proszek 7 g
skórka pomarańczowa
cukier puder do posypania

Przepis na babkę piaskową

Masło utrzeć z cukrem w robocie kuchennym, dodać jajka (po jednym) ciągle mieszając, kiedy masa jest gładka stopniowo dodać proszek i obie mąki. Na koniec dodać skórę pomarańczowa.
Formę do babki wysmarować masłem i obsypać mąką.
Wypełnić do  wysokości, pamiętając, że babka urośnie.

babka piaskowa
Piec (góra i dół), 170 stopni przez pół godziny.
Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
babka piaskowa


Related Posts

Pascha czekoladowa ze śliwkami

Pascha czekoladowa ze śliwkami

Nie jestem jakimś wielkim fanem dań wielkanocnych. Na Wigilię mogłabym jeść wszystko i to codziennie przez cały rok, a na Wielkanoc jest za dużo mięsa, jajek i kruchego ciasta. Nie muszę dodawać, że mazurki to też nie jest to, co króliki lubią najbardziej. Jest jednak danie, które uwielbiam pasjami – pascha. Zwłaszcza jeśli nie wpakuje się do nie za dużo bakalii i nie przesłodzi. Zwykle […]

Najlepszy żurek na zakwasie z oliwkami

Najlepszy żurek na zakwasie z oliwkami

To będzie idealny przepis na Wielkanoc, ale jest tak pyszny, że warto jadać go przez cały rok. Tak jak na wigilię je się barszcz czerwony, czyli codzienną zupą, ale w wersji na bogato, tak żur wielkanocny ma się nijak do codziennego białego barszczu. Przede wszystkim jest przygotowany na domowym zakwasie, który trzeba nastawić co najmniej tydzień wcześniej. Im dłużej stoi, tym jest ostrzejszy w smaku i pyszniejszy. […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *