Zupa z rzeżuchy

Zupa z rzeżuchy

Wielkanoc i przednówek to nie są najlepsze chwile dla osób na diecie. Czy jest jakaś świąteczna potrawa, którą można się cieszyć na diecie lub wspomóc się nią, jeśli przesadzimy ze świątecznym obżarstwem? Mniej tłusta niż żurek z kiełbasą, ale przyjemnie pikantna i kojarząca się z wiosną?

Jeśli nie możecie jeść żurku albo jeśli po świętach zostało wam dużo rzeżuchy, która robiła za dekorację stołu, a teraz nie wiemy, co z nią zrobić, to mam pyszny patent.
Zupa z rzeżuchy jest przyjemnie pikantna i bardzo zdrowa. Przy okazji nic się nie zmarnuje, jeśli kupiliśmy pęczek rzeżuchy w celach dekoracyjnych.
Bardzo łatwo można sobie posiać własną rzeżuchę. To jedne z najprzyjaźniejszych kiełków. Do tego pięknie wyglądają na parapecie i na stole!

Domowa uprawa rzeżuchy na wacie
Na talerzyk kładziemy warstwę waty, zwilżamy wodą, posypujemy nasionami rzeżuchy i odstawiamy na 2 dni w ciepłe ciemne miejsce. Po 2 dniach, gdy pojawią się kiełki przenosimy talerzyk na parapet, żeby kiełki rosły już w świetle. Podlewamy codziennie. Rzeżucha jest gotowa po tygodniu i można ją jeść aż zakwitnie.

Zupa z rzeżuchy

Składniki na 4 porcje zupy z rzeżuchy:

pęczek włoszczyzny – obranej
2 cebule i 2 ząbki czosnku – obrane
po pół łyżeczki lubczyku, ziaren pieprzu i ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
2 łyżki sosu sojowego
łyżka oleju

4 garście kiełków rzeżuchy – z wysianej 1 paczki nasion lub kupionej, ściętej nożyczkami
4 ziemniaki ugotowane w mundurkach – obrane i pokrojone na kawałki
2 łyżki tartego chrzanu (może być kupny)

4 jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie) – obrane i przekrojone na pół

grzegrzółki

Przepis na zupę z rzeżuchy

Gotujemy bulion z pęczka włoszczyzny, cebuli, czosnku i przypraw. Po 20 minutach wyjmujemy 2 marchewki z bulionu, kiedy nie są jeszcze rozgotowane i zostawiamy do dekoracji. Kiedy bulion jest gotowy doprawiamy go sosem sojowym i olejem.
Na każdym talerzu układamy po pół marchewki wyjętej z bulionu, ziemniaka i 2 połówki jajka (jeśli je jemy). Zalewamy bulionem. Do każdego talerza wkładamy pół łyżki tartego chrzanu i garść rzeżuchy drobno posiekanej. Podajemy od razu.


Related Posts

„O ziołach i zwierzętach” Simony Kossak, cukier fiołkowy i ocet fiołkowy

„O ziołach i zwierzętach” Simony Kossak, cukier fiołkowy i ocet fiołkowy

Książka Simony Kossak to taki zielnik. Każda roślinka i zwierzątko ma własny rozdział, z którego możemy je lepiej poznać. Będziemy wiedzieć czy pojawilo się w literaturze pięknej, czy jest korzystne dla naszego zdrowia i co można z nimi zrobić. Nie zabraknie też zabawnych i pikantnych […]

Kiełki na wiosnę

Kiełki na wiosnę

Nie jest łatwo być miejskim ogrodnikiem, bo nie każdy ma balkon, działkę i nie każdy mieszka blisko parku, ale jest coś, co może zrobić każdy. Hodowanie kiełków nie wymaga ziemi. Wystarczy wata, słoik, albo kiełkownica. Efekty naszego trudu możemy zjeść, więc będziemy mieć nagrodę za […]




%d bloggers like this: