Zupa singapurska z pastą laksa

Zupa singapurska z pastą laksa

Przepis z warsztatu o kuchni Singapuru, prowadzonego przez kolektyw Asian Food Foundation, Laksa to pikantna zupa, która ma wiele wersji regionalnych, ale w każdej z nich jest pyszna. Jeśli ma się gotową pastę jest też szybka.
Składniki:
olej roślinny
1,5 litra bulionu
2 łyżeczki cukru
12 dużych krewetek
2 szklanki mleka kokosowego
grubo pokrojone podsmażone tofu
200 g kiełków fasoli
500 g makaronu ryżowego ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
usmażona szalotka
Pasta Laksa
4 małe suszone chili i 2 łyżki suszonych krewetek (namoczone przez 20 min w gorącej wodzie i odciśnięte)
5 szalotek posiekanych
3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
3 cm posiekanego korzenia galangal (podobny do imbiru, do kupienia w sklepach azjatyckich)
2 posiekane łodygi trawy cytynowej
1 łyżka pasty krewetkowej (Belachan)
po 1 łyżeczce mielonej kolendry, słodkiej papryki, mielonego kuminu i kurkumy)
Składniki na pastę zmiksować w blenderze. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pastę aż zacznie pachnieć, dodać rosół i cukier. Następnie krewetki i mleko kokosowe, gdy rosół będzie gorący. Gotować aż krewetki będą dobre.
Na talerzu ułożyć makaron, plasterek tofu, trochę smażonej szalotki i kiełki, zalać gorącą zupą.
lapsa


Related Posts

Kanapki z pastą z krewetkami

Kanapki z pastą z krewetkami

Jakiś czas temu byłam na warsztatach kuchni szwedzkiej Scandinavian Love Fika w Electrolux Taste Center, które poprowadził szef kuchni Ambasady Szwecji w Polsce Michał Godyń. Oprócz raków najbardziej smakowały mi kanapki z krewetkami zimnowodnymi. Po tych warsztatach zaczęłam robić sobie własną wersję z trochę mniej zdrowymi krewetkami koktajlowymi i  z cebulą. Są pyszne i robi […]

Zupa z marakui, wanilii i białej czekolady

Zupa z marakui, wanilii i białej czekolady

To kolejny przepis inspirowany “Francuską Nigellą”, czyli  Trish Deseine, autorką przewodnika “Paryskie Smaki” i drinkiem Pornstar Martini, który jest nieziemską mieszanką marakuii wanilii. Zupkę robi się w 2 minuty, ale trzeba uważać, żeby nie przedawkować, bo marakuja i jej przepyszne jadalne pestki jest kwaskowata i nie czujemy, jak właśnie zjadłyśmy pół tabliczki czekolady. Pamiętaj, że te proporcje to na 2 […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *