Zupa singapurska z pastą laksa

Zupa singapurska z pastą laksa

Przepis z warsztatu o kuchni Singapuru, prowadzonego przez kolektyw Asian Food Foundation, Laksa to pikantna zupa, która ma wiele wersji regionalnych, ale w każdej z nich jest pyszna. Jeśli ma się gotową pastę jest też szybka.

Składniki:
olej roślinny
1,5 litra bulionu
2 łyżeczki cukru
12 dużych krewetek
2 szklanki mleka kokosowego
grubo pokrojone podsmażone tofu
200 g kiełków fasoli
500 g makaronu ryżowego ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
usmażona szalotka

Pasta Laksa
4 małe suszone chili i 2 łyżki suszonych krewetek (namoczone przez 20 min w gorącej wodzie i odciśnięte)
5 szalotek posiekanych
3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
3 cm posiekanego korzenia galangal (podobny do imbiru, do kupienia w sklepach azjatyckich)
2 posiekane łodygi trawy cytynowej
1 łyżka pasty krewetkowej (Belachan)
po 1 łyżeczce mielonej kolendry, słodkiej papryki, mielonego kuminu i kurkumy)

Składniki na pastę zmiksować w blenderze. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pastę aż zacznie pachnieć, dodać rosół i cukier. Następnie krewetki i mleko kokosowe, gdy rosół będzie gorący. Gotować aż krewetki będą dobre.
Na talerzu ułożyć makaron, plasterek tofu, trochę smażonej szalotki i kiełki, zalać gorącą zupą.

lapsa


Related Posts

Zupa z marakui i białej czekolady

Zupa z marakui i białej czekolady

To kolejny przepis inspirowany “Francuską Nigellą”, czyli  Trish Deseine, autorką przewodnika “Paryskie Smaki”. Zupkę robi się w 2 minuty, ale trzeba uważać, żeby nie przedawkować, bo marakuja i jej przepyszne jadalne pestki jest kwaskowata i nie czujemy, jak właśnie zjadłyśmy pół tabliczki czekolady. Pamiętaj, że […]

Zupa z pesto z arbuzem i melonem

Zupa z pesto z arbuzem i melonem

Inspiracją do tego dania jest zimowa prowansalska zupa z pesto, czyli soupe au pistou, oraz książka włoskiego szefa kuchni  Carlo Craco „Na początku był arbuz z solą. Podróż do centrum smaku”.  Zupę wolę zmiksowaną jako zupę krem, a żeby bardziej pasowała do pięknego lata, podaję ją […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami