Zupa z pesto z arbuzem i melonem

Zupa z pesto z arbuzem i melonem

Inspiracją do tego dania jest zimowa prowansalska zupa z pesto, czyli soupe au pistou, oraz książka włoskiego szefa kuchni  Carlo Craco „Na początku był arbuz z solą. Podróż do centrum smaku”.  Zupę wolę zmiksowaną jako zupę krem, a żeby bardziej pasowała do pięknego lata, podaję ją z arbuzem i melonem. Smaku dopełniają słone pesto i serek.

 

Składniki

na zupę:

cebula, obrana i zeszklona na patelni

pomidor, sparzony wrzątkiem i obrany za skórki

marchewka pokrojona w talarki

3 ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki

mała cukinia pokrojona na kawałki

garść białej fasoli namoczonej przez noc

500 g  fasolki szparagowej

2 litry wody

szczypta soli i tymianku

2 łyżki pesto

 

na szaszłyki arbuzowe:

opakowanie Apetiny z zielonymi oliwkami i czosnkiem

mały kawałek arbuza

patyczki do szaszłyków

sól

 

na melona z szynką:

mały kawałek melona

kilka plasterków szynki parmeńskiej

 

Przygotowanie:

Składniki na zupę gotujemy przez godzinę, aż fasola będzie miękka. Miksujemy na zupę krem. Gdyby była zbyt gęsta, dodajemy wody.

Arbuza solimy, kroimy na małe kawałki i nawlekamy na patyczki do szaszłyków, przekładając go ząbkami marynowanego czosnku i oliwkami z opakowania Apetiny.

Melona kroimy na kawałki i każdy kawałek zawijamy plasterkiem szynki parmeńskiej.

Gorącą zupę wlewamy na talerz i dekorujemy serem Apetina, odrobiną pesto i odrobiną oliwy z opakowania Apetiny. Na talerzu układamy  szaszłyki z arbuza, tak żeby nie były zanurzone w zupie.

Podajemy z melonem z szynką.

 

apetina

 

 

 


Related Posts

Zupa z marakui i białej czekolady

Zupa z marakui i białej czekolady

To kolejny przepis inspirowany “Francuską Nigellą”, czyli  Trish Deseine, autorką przewodnika “Paryskie Smaki”. Zupkę robi się w 2 minuty, ale trzeba uważać, żeby nie przedawkować, bo marakuja i jej przepyszne jadalne pestki jest kwaskowata i nie czujemy, jak właśnie zjadłyśmy pół tabliczki czekolady. Pamiętaj, że […]

Szybka zupa kukurydziana

Szybka zupa kukurydziana

Moja ulubiona zupa to chowder kukurydziany z Pink Flamingo. Głównym składnikiem jest śmietana (a drugim bekon), ale są też całe ziarna kukurydzy, które uwielbiam. Pink Flamingo to taka amerykańska knajpa koło Parku Szczęśliwickiego, gdzie mieszkam. Główną atrakcją jest potwornie gruby kot Tosia. Tosia była kotem […]



1 thought on “Zupa z pesto z arbuzem i melonem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami