Zupa z marakui i białej czekolady

Zupa z marakui i białej czekolady

To kolejny przepis inspirowany “Francuską Nigellą”, czyli  Trish Deseine, autorką przewodnika “Paryskie Smaki”.

Zupkę robi się w 2 minuty, ale trzeba uważać, żeby nie przedawkować, bo marakuja i jej przepyszne jadalne pestki jest kwaskowata i nie czujemy, jak właśnie zjadłyśmy pół tabliczki czekolady. Pamiętaj, że te proporcje to na 2 porcje, dla 2 osób. Chyba że tak jak jak zjesz obie na raz, sam czy sama i będzie Ci potem słabo. Marakuja najczęściej dostępna jest w Biedrze i na bazarach. Jest też pyszna jako “cytrynka” do herbaty, więc warto się z nią zaprzyjaźnić.

 

Składniki:

puszka mleka kokosowego

2 świeże marakuje

pół tabliczki białej czekolady dobrej jakości

100 g ugotowanego ryżu (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy z czekoladą połamaną na kawałki aż czekolada się rozpuści. Nie gotujemy. Marakuje kroimy na połówki i wygrzebujemy łyżką miąższ. Dodajemy do zupy.

Opcja:

Jeśli chcemy, żeby była bardziej sycąca dodajemy ugotowany ryż. Podajemy ciepłą.

marakuja

 

 


Related Posts

Zupa z pesto z arbuzem i melonem

Zupa z pesto z arbuzem i melonem

Inspiracją do tego dania jest zimowa prowansalska zupa z pesto, czyli soupe au pistou, oraz książka włoskiego szefa kuchni  Carlo Craco „Na początku był arbuz z solą. Podróż do centrum smaku”.  Zupę wolę zmiksowaną jako zupę krem, a żeby bardziej pasowała do pięknego lata, podaję ją […]

Szybka zupa kukurydziana

Szybka zupa kukurydziana

Moja ulubiona zupa to chowder kukurydziany z Pink Flamingo. Głównym składnikiem jest śmietana (a drugim bekon), ale są też całe ziarna kukurydzy, które uwielbiam. Pink Flamingo to taka amerykańska knajpa koło Parku Szczęśliwickiego, gdzie mieszkam. Główną atrakcją jest potwornie gruby kot Tosia. Tosia była kotem […]



4 thoughts on “Zupa z marakui i białej czekolady”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami